Connect with us

Magazin

Sprečava gubitak pamćenja, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, čuva vid – dovoljna je jedna dnevno

Foto: Unsplash

Crvene paprike sadrže najviše hranljivih sastojaka, jer su najduže na lozi. Zelene paprike se beru ranije, pre nego što uđu u žutu, narandžastu, a zatim i crvenu boju. U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju skoro 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C.

Koje su glavne zdravstvene prednosti paprike?

Može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije

Ishrana igra važnu ulogu u odlaganju razvoja gubitka vida s godinama. Konkretno, čini se da dva karotenoida nazvana lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, poboljšavaju zdravlje očiju.

Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak gvožđa. Paprika sadrži skromne količine gvožđa, ali je izuzetno bogata vitaminom C – polovina paprike sadrži čak 100 miligrama. Ovo je značajno, jer vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u crevima.

Paprika dodatno pomaže, jer sadrži vitamin B6, koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik po telu.

Može zaštititi od određenih hroničnih bolesti

Paprika je bogata antioksidantima, koji su povezani sa zdravljem organizma. Na primer, paprika je posebno bogata antioksidativnim vitaminima, uključujući vitamine C, E i beta-karoten.

Oni takođe daju velike količine polifenola, ova zaštitna biljna jedinjenja uključuju lutein, kvercetin i kapsantin, pri čemu je poslednji posebno bogat zrelim crvenim paprikama.

Budući da su antioksidanti, paprike imaju snažan antiinflamatorni kapacitet i verovatno će smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Nažalost, do danas nedostaju velike studije koje se posebno bave konzumiranjem paprike o učestalosti hroničnih bolesti.

Može odložiti gubitak pamćenja usled starenja

Zanimljivi nalazi iz studija na životinjama sugerišu da konzumacija paprike može biti efikasna u sprečavanju gubitka pamćenja kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Čini se da jedinjenja u zrelim paprikama inhibiraju enzim, koji oslobađa amiloidne proteine – to su proteini odgovorni za akumulaciju oko nervnih vlakana i doprinose riziku od Alchajmerove bolesti. Naknadna istraživanja sugerišu da su mnoga biljna jedinjenja u paprici, uključujući fenole, karotenoide i flavonoide, možda odgovorna za ove nalaze.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Festival pasa svih rasa od 16. do 18. juna

Foto: Promo

I ove godine će se u srcu Beograda, na Kalemegdanu, od 16. do 18.juna održati festival pasa pod nazivom “Ulični psi, festival pasa svih rasa“.

Zabavni, ali i edukativni festival će biti još većeg obima i bogatijeg sadražaja. Važna stavka festivala je udomljavanje životinja. Prošle godine je udomljeno 20 kuca i 4 mace, kroz festival je prošlo više od 20.000 posetilaca, vlasnika ili ljubitelja pasa.  Ove godine svi koji dođu na Festival moći će da uživaju u raznim aktivnostima: na raspolganju će biti mnogobrojni poligoni, izazovi, hendlovanje pasa, grooming na lokaciji… Na jednom mestu će se naći uzgajivačnice, proizvođači hrane, pet shopovi, veterinari,prihvatilištva, dreseri, dizajneri i frizeri, poslastičarnica za pse . Na Festivalu možete saznati više informacija o odabiru, odgajanju, tretiranju pasa, kako psi utiču na razvoj deteta. Osobine i psihološke prednosti koje vaše dete može razviti uz životinje će im pomoći u skoro svakom aspektu života.

Animal Rescue Srbija će držati predavanja u okviru projekta MJAU VAU EKSPERT čiji je osnovni cilj kako da nam deca budu bezbednija u susretu sa psima na ulici kao i Temptation takmičenje na kom učešće mogu uzeti svi psi sa svojim vlasnicima. Ovo takmičenje izaziva najviše smeha kod publike i pokazuje koliko je pas povezan sa svojim vlasnikom I koliko je poslušan..

Javno komunalno preduzeće „Veterina Beograd“ sa psima iz gradskih prihvatilišta će promovisati usvajanje napuštenih pasa pozivajući sve zainteresovane građane koji žele da udome neku od napuštenih kuca da mogu da dođu i izaberu jednu onih koje će toga dana Veterina Beograd dovesti na usvajanje.

Velika zahvalnost našim partnerima, Opštini Stari grad , koji su nas izdvojili kao događaj od posebnog značaja za Opštinu za ovu godinu.

Svratite na Kalemegdan od 16.do 18.juna i uživajte u festivalu koji za cilj ima podizanje svesti o doprinosu kućnih ljubimaca na  svakodnevni život, kao i njihova sposobnost da nas iscele i učine boljim ljudima.

Povedite porodicu, prošetajte vaše ljubimce, čekamo vas!

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu