Povežite se sa nama

Biznis

Siniša Mali: Da nismo izgradili Turski tok, mi danas ne bismo imali gas

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

„Da nismo izgradili gasovod ‘Turski tok’ i da predsednik Vučić nije izdržao pritiske, mi danas ne bismo imali gas ili bismo imali probleme sa snabdevanjem“, rekao je ministar finansija Siniša Mali, dodavši da Srbija vodi politiku sa fokusom na interese građana.

Takođe, Mali je rekao da cena gasa u našoj zemlji, i pored svih turbulencija na svetskom tržištu, ostaje 270 dolara za 1.000 kubnih metara, kao i da se predsednik Vučić bori da ostane na tom nivou do kraja godine, pišu Novosti.

Krajem prošle sedmice, zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsednik ruskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju naše zemlje i RF Jurij Borisov je našem državnom vrhu preneo poruku ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj garantuje da će naša država imati najpovoljnije cene gasa. I prilikom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova ponovljeno je da Srbija ne mora da strahuje, zbog snabdevanja gasom.

Nestašice struje zbog predstojeće zime brinu i najrazvijenije ekonomije. Velika Britanija je reaktivirala termoelektrane na ugalj, zbog nemogućnosti vetroparkova da podmire visoku potražnju.

EU da poboljša odnose sa Moskvom

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov pozvao je Brisel da poboljša odnose sa Moskvom, kako bi se izbegla nestašica gasa u budućnosti.

On je pozvao Evropsku uniju da Rusiju ne tretira kao protivnika, već kao partnera. Istovremeno je naglasio da Moskvu ne zanima povećanje cena gasa, jer to ne doprinosi stabilnosti – neki počinju da prelaze sa gasa na ugalj.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

ICE berza: „Gas opet preko 1.100 dolara“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Cena gasa u Evropi nikako da krene silaznom putanjom, i prema današnjim podacima sa londonske berze ICE premašila je 1.140 dolara za 1.000 kubnih metara.

Cena januarskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu porasla je na 1.146 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 97,9 evra po MWh, prenosi agencija Tass.

Gas je na današnjem trgovanju u Evropi poskupeo za oko 5,0 % u odnosu na cenu na zatvaranju u ponedeljak.

Obezbeđen gas u Srbiji narednih 6 meseci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedio je prošle nedelje, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, da cena gasa za Srbiju ostane na nepromenjenom nivou od samo 270 dolara u narednih šest meseci.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Massage House baner

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu