Connect with us

Magazin

Seme avokada umanjuje holesterol, upale – nemojte ga bacati

Foto: Unsplash

Postoji toliko mnogo proizvoda koji imaju korisna svojstva za koja ne znamo. Na primer, seme avokada. Koliko smo puta smo ih samo bacili u kantu, a da nismo znali njihova blagotvorna svojstva.

Avokado ne spada u jeftine namirnice, a iskoristiv je 100 %. Zašto bi bacali njegovu semenku u kantu kada i nju takođe možemo upotrebiti, a evo i kako!

Seme avokada ima baktericidna i fungicidna svojstva. To znači da su u stanju da neutrališu različite štetne mikroorganizme. Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi „lošeg“ holesterola. Osim toga, ovi proizvodi sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin C.

Veoma je preporučljivo koristiti semenke avokada kao dodatak ishrani.

Kako pripremiti seme avokada?

Pre nego što skuvate seme avokada, morate oguliti smeđu kožu i ostaviti da se seme osuši. Izrendajte koru, pa stavite u rernu oko sat vremena na niskoj temperaturi. Što se tiče koštice, možete je peći bez rendanja (oko 2 sata), zatim oguliti kožu i narendati pulpu koštice. Nije preporučljivo jesti sveže seme.

Kako ga koristiti kao dodatak ishrani:

Preporučuje se da konzumirate semenke avokada ako patite od gojaznosti, ateroskleroze ili imate problema sa krvnim pritiskom. Možete ih jesti i ako imate upale (na primer, grip) ili probavne smetnje. Rendane semenke se obično dodaju u salate, smutije i druga jela.

Recepti:

Salata: Sve vrste salata imaju odličan ukus sa rendanim semenkama avokada, ali preporučujemo da mešate prah semenki sa povrćem i avokadom. Isecite omiljeno povrće na komade i dodajte malo praha. Po želji možete dodati i jaja, kuvano meso ili ribu.

Smuti: Umutite 2 šolje bademovog mleka, bananu, celer, spanać i 1 kašičicu praha semenki avokada u blenderu. Uzgred, možete koristiti bilo koji drugi recept koji volite, ali imajte na umu da su semenke avokada prilično gorke, pa je bolje dodati nešto slatko.

Kremasta supa: Propržite luk, dodajte pulpu avokada i 15 žlica čorbe od povrća. Sačekajte da supa proključa i umutite je u blenderu. Sipajte supu u činije i pospite je rendanim semenkama avokada.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Gruba koža, suva kosa, oslabljen imunitet – nedostaje Vam Vitamin C

Foto: Unsplash

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za naše telo. Saznajte koji su znakovi da Vam nedostaje i u kojim ga namirnicama ima najviše.

Vitamin C igra važnu ulogu u imunom sistemu, zdravlju kože, kostiju i kardiovaskularnog sistema, kao i zaceljivanju rana. Nedostatak vitamina C nije jedan od najčešćih nedostataka, ali se ipak javlja kod mnogih ljudi.

Najveći činioci rizika za nedostatak vitamina C su: loša ishrana, alkoholizam, anoreksija, pušenje i mentalne bolesti.

Znakovi nedostatka

Upkos manjku, ponekad se izraženiji pokazatelji pojavljuju tek nakon nekoliko meseci. Zato je još važnije obratiti pažnju na manje znakove.

Najčešći znakovi nedostatka vitamina C su:

  • Gruba koža
  • Promena oblika vaše kose (dlaka odjednom postaje neobično zakrivljena)
  • Crvene mrlje na noktima
  • Suva, oštećena koža
  • Modrice
  • Sporo zaceljivanje rana
  • Bol u zglobovima
  • Slabe kosti
  • Krvarenje desni
  • Gubitak zuba
  • Oslabljen imunitet
  • Nedostatak gvožđa
  • Slabost
  • Pad raspoloženja
  • Neobjašnjivo debljanje
  • Upalne bolesti

Kako obezbediti vitamin C?

Ako sumnjate na nedostatak vitamina C, posetite lekara, koji će Vas uputiti na odgovarajuće analize. Naravno, važno je osigurati adekvatan unos, čak i uz pravilnu ishranu.

Najviše vitamina C ima u sledećim namirnicama: crna ribizla, kivi, crvena paprika, limun, pomorandža, jagode, papaja, brokoli, peršun.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu