Connect with us

Poslovanje

Sankcije spojile dve privrede – Rusija se okreće Kini

Photo: Unsplash

Očekuje se da će isporuke mazuta iz Rusije u Kinu dostići rekordnih 350.000 barela u maju, piše Blumberg, pozivajući se na podatke kompanije „Kpler“.

Manje kineske rafinerije su povećale kupovinu ruskog mazuta, koji se obično koristi za mešanje i manje je vredan od benzina i dizela.

Izvoz ruskog mazuta u Kinu porastao je nakon februara, kada je na snagu stupila granica cena ruskih naftnih derivata,  koju su usvojile EU i G7.

Kako navodi američka agencija, izvoz mazuta u Kinu je skočio u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je provincija Šandong, inače dom većine kineskih nezavisnih rafinerija, pokrenula proveru kvaliteta mešavina bitumena.

„Očekujemo da će priliv mazuta u Kinu ostati visok u maju i da će se dalje povećavati od juna“, rekao za Blumberg Jianan Sun, analitičar iz londonske firme „Enerdži aspekts“. 

Kina je u januaru izdala nižu uvoznu kvotu sirove nafte za prve dve serije 2023. godine u poređenju sa prethodnom godinom, što znači da se rafinerije moraju oslanjati na druge sirovine, kao što je mazut za svoje potrebe prerade.

Očekuje se da će potražnja za naftom u Kini porasti tokom tekućeg tromesečja, imajući u vidu povećanu mobilnost u kontekstu uspešnog izlaženja iz kovid režima u najvećim kineskim gradovima.

Sun predviđa da će ruske rafinerije u narednim nedeljama povećati isporuke mazuta sa visokim sadržajem sumpora i destilata M100 u Aziju za čak 140.000 barela dnevno.

Analitičar kompanije „Kpler“ Viktor Katona rekao je za Blumberg da 40 % mazuta, koji Kina uvozi dolazi iz Rusije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Prosečna zarada u martu 85.485 dinara, realno manja za 1,5% u odnosu na isti mesec prošle godine

Pixabay

Prosečna neto zarada u martu iznosila je 85.458 dinara, dok je prosečna bruto zarada iznosila je 117.669 dinara.

Bruto i neto zarade u periodu januar–mart 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno su veće za 15,5%, a realno su manje za 0,4%, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za mart 2023. godine nominalno su veće za 14,5%, a realno su manje za 1,5%.

Medijalna neto zarada za mart 2023. godine iznosila je 64.363 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu