Povežite se sa nama

Covid19

SAD kupile dodatnih 200 miliona doza vakcina Moderne

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Američka vlada kupila je dodatnih 200 miliona doza antikovid vakcine kompanije Moderna, saopštila je ta američka biotehnološka firma.

Time se na 500 miliona podiže ukupan broj tih vakcina, koje je Vašington naručio, a 217 miliona doza je isporučeno.

U četvrtom tromesečju 2021. treba da se isporuči još 110 miliona doza, i 90 miliona u prvom tromesečju 2022. godine.

„Cenimo saradnju sa američkom vladom za te dodatne doze Modernine vakcine protiv kovida-19, koje mogu da se koriste kao prve vakcine, uključujući i za decu, ili kao revakcina ako to postane potrebno da bi se nastavila borba protiv pandemije“, rekao je Stefan Bansel, šef Moderne.

Novi ugovor sadrži opciju za kupovinu drugih Moderninih kandidata za vakcinu protiv kovida-19, navela je kompanija.

Moderna razvija izmenjenu verziju svoje vakcine posebno usmerenu na varijantu korona virusa „beta“, koja se pojavila u Južnoj Africi, i proučava efekat treće doze svoje prvobitne vakcine na imunološki odgovor. Prvi pozitivni rezultati prijavljeni su u maju, posle testova na 40 ljudi.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Fajzer i nemački partner BioNTech najavili su da SAD mogu da kupe novu verziju vakcine, koja cilja nove verzije virusa.

Fajzer i nemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 miliona dodatnih doza vakcine kovida 19 i da bi mogla da kupi novu verziju vakcine koja cilja nove varijante virusa.

Tom najavom, ukupan broj doza namenjenih Sjedinjenim Državama je 500 miliona doza, sa približno 208 miliona doza već isporučenih, prema vladinim podacima u četvrtak.

Fajzer je prošle godine potpisao ugovor sa američkom vladom za 100 miliona doza vakcine za skoro dve milijarde dolara, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Većina novih doza biće isporučena do kraja godine, a preostalih 90 miliona biće isporučeno do 30. aprila sledeće godine, najavile su kompanije.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak da je sedmodnevni prosek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 % u odnosu na nedelju dana ranije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 % novih slučajeva širom zemlje.

Fajzer je ranije ovog meseca najavio da kompanije planiraju da zatraže odobrenje američkih i evropskih regulatora za dodatne doze svoje vakcine kovid 19.

Kompanije su osmislile novu verziju vakcine koja je usmerena na delta varijantu, koju planiraju da testiraju u narednim nedeljama, ali su navele da bi trenutna vakcina takođe mogla da pruži zaštitu protiv te varijante.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu