Connect with us

Aktuelno

Razlozi zbog kojih se budite umorni

Pixabay

Želite da poboljšate nivo energije? Stručnjaci se slažu da postoji naizgled bezopasna navika koju treba da odbacite.

Najgora navika koja utiče na nivo energije mogla bi da vas iznenadi. Prema mišljenju dr Meri Valvano, u pitanju je obiman obrok u kasnim večernjim satima.

– Izreka doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah – zapravo je zasnovana na biologiji.

Doktorka objašnjava da ćelije u našem telu različito metabolišu hranu u zavisnosti od doba dana. Jesti isti obrok u osam ujutru u odnosu na 18 časova može da utiče na sposobnost našeg tela da ga koristi za energiju, prenosi Huff Post.

Obrok koji konzumirate kasno uveče može da „umanji nivo šećera u krvi i sposobnost da dobijemo optimalnu energiju iz obroka sledećeg dana“, rekla je dr Valvano.

Ako jedete više na početku dana u odnosu na kraj dana, možda ćete otkriti da ćete imati mnogo više energije tokom narednog dana. To zvuči kao prilično jednostavno rešenje.

Veliki deo razloga zašto je obilan obrok noću toliko problematičan za nivoe energije je to što ometa naš san. Prema mišljenju dr Valvanu, obimni obroci u kasnim večernjim satima su u neskladu sa prirodnim cirkadijalnim ritmom našeg tela. To otežava kvalitetan odmor.

A dr Ruvini Vijetilaka, sertifikovani doktor interne medicine, rekao je da će nedovoljno spavanje, posebno nedostatak dubokog sna, nesumnjivo iscrpeti vašu energiju.

Dakle, ako imate naviku da jedete mnogo u večernjim satima i ne spavate preporučenih sedam do devet sati tokom noć, to je navika koju morate odmah da prekinete.

Druge navike koje takođe nisu dobre

Dakle, sada znate da morate da izbegavate velike obroke na kraju dana i da se pobrinete da dovoljno spavate. Ali koje bi druge navike mogle da vam smanje nivo energije?

Ako koristite energetske napike, velika je verovatnoća da vam crpe energiju, kažu stručnjaci. Studije takođe pokazuju da energetska pića mogu da ugroze zdravlje srca i mozga, izazivajući upalu, i povećavajući krvni pritisak.

Međutim, druga pića sa kofeinom mogu da pomognu kada je u pitanju nivo energije.

– Konzumiranje kofeina iz izvora poput čaja, posebno zelenog ili fermentisanog čaja, može da pomogne u poboljšanju nivoa energije podržavajući mitohondrije, koje su odgovorne za proizvodnju energije u našim ćelijama – rekla je dr Valvano.

Ako vodite sedalački način života i jedete ishranu bogatu šećerom i prerađenom hranom, to definitivno može da doprinese niskom nivou energije.

– Redovno vežbanje može da pomogne u poboljšanju nivoa energije povećanjem protoka krvi i kiseonika u mozgu i mišićima – rekla je dr Daniela Kelvas.

Doktorka dodaje da bi trebalo da radite najmanje 30 minuta vežbe umerenog intenziteta svakog dana, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje.

Što se tiče ishrane, „ishrana koja je bogata celom, neprerađenom hranom može da pomogne da se obezbedi održiva energija tokom dana“, rekla je dr Kelvas.

Ona predlaže da se usredsredite na raznovrsnu ishranu, što znači na voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Izbegavajte da konzumirate previše šećera i prerađene hrane, jer to može da dovede do pada energije.

Konačno, hronični stres je veliki razlog za smanjenje nivoa energije, jer je umor poznata nuspojava stresa i emocionalne iscrpljenosti.

– Vežbajte tehnike upravljanja stresom, na primer duboko dišanje, da biste smanjili nivo stresa i poboljšali nivo energije – predložila je dr Kelvas.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Netflix počeo primenu strožih mera za deljenje lozinke na svom najvećem tržištu

Unsplash

Netflix je u Americi, na svom najvećem tržištu, konačno započeo naplatu deljenja lozinke sa korisnicima koji nisu članovi domaćinstva pretplatnika. Striming servis je omogućio pretplatnicima koji su na standardnim i premijum paketima, a koje plaćaju 15,5 odnosno 20 USD mesečno, da imaju jednu osobu sa kojom mogu da dele šifru i izvan svoje kuće i to po ceni od 8 USD za mesec dana.

To je samo 2 USD jeftinija opcija u odnosu na to da korisnik odabere osnovni paket ove kompanije.

Iako još nije objavljeno kako će Netflix uspevati da prepozna identitet korisnika ili naloga, iz kompanije kažu da će i dalje svi članovi domaćinstva koji su pretplaćeni moći da strimuju serije i filmove bez obzira na to gde se nalaze.

Procenjuje se da je poslednjih godina više od 100 miliona ljudi širom sveta koristilo lozinku koju su sa njima podelili prijatelji ili članovi porodice, a da nisu morali da plate. Kompanija ima inače 232,5 miliona pretplatnika iz celog sveta koji najviše doprinose prihodima platforme koji su prošle godine dostigli 32 mlrd USD.

Slab rast broja pretplatnika u poslednjoj godini, kao i gubitak starih, naveo je kompaniju da promeni raniju praksu i privoli one koji su njihove usluge besplatno koristili, da počnu da plaćaju.

Sprečavanje deljenja lozinke najpre je počelo u Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španiji, a zatim i u Latinskoj Americi.

Pored toga, pre nego što su primenili još strože mere, najavili su i opciju prebacivanja profila, kako bi i oni korisnici koji su do sada gledali preko tuđih lozinki, mogli da sačuvaju dosadašnju istoriju pregleda.

Netflix je takođe ponudio i jeftiniji paket, koji košta 7 USD mesečno, ali koji podrazumeva da se tokom serija i filmova koje korisnici gledaju, prikazuju i reklame. Od tada su dobili još devet miliona pretplatnika, od kojih se nisu svi opredelili za jeftiniji plan, piše Euronews.

Neka se spreme Britanci

Netflix je takođe kontaktirao korisnike u Velikoj Britaniji, kojih ima oko 15 miliona i obavestio ih da će uskoro i oni ostati bez opcije deljenja lozinke. U mejlu koji su pretplatnici dobili, stoji da im se savetuje da radi dodatne sigurnosti, promene lozinku.

Srbija još nije na spisku zemalja u kojima počinje naplata ove usluge, ali je pitanje trenutka kada će se plan i ovde realizovati. Inače, Netflix je za neke zemlje, uključujući i Srbiju, ažurirao cene pretplate za svoje postojeće pakete, pa tako Basic paket sada košta 4,99 EUR (ranija cena je iznosila 7,99 EUR), Standard paket košta 7,99 EUR (ranija cena je bila 9,99 EUR), dok Premium paket sada košta 9,99 EUR (stara cena 11,99 EUR).

Prema pisanju Wall Street Journal, cene su niže i u nekim zemljama na Bliskom istoku, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu