Rakija pre jela ne poboljšava apetit!
Rakija pre jela, i ispijanje čašiće ili dve je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ova navika navodno ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela, kako mnogi tvrde.
Piće pre jela može da pomogne varenju, ali samo ako izaberete pravo. Rakija to nije. Rakija, može samo da pokvari jelo, baš kao i varenje, tako što će šokirati želudac.
Ipak ako popijete gorko piće u malim gutljajima, nećete zatvoriti pupoljke ukusa, već ih pripremiti, osim toga stimulisaćete želudačne sokove i olakšati varenje hrane, piše Punkufer.hr.
Zbog toga, umesto ljutih kratkih pića, prema bontonu za stolom, možete piti biljne, gorke napitke koji u sebi imaju malo alkohola.
Ne birajte ništa slatko u čaši jer možete dobiti kiselinu, pa takva pića sačuvajte za kraj obroka, odnosno desert.
Šta je digestiv?
Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulisala cirkulacija i poboljšala varenje. I dok će Francuzi preporučiti neki konjak, dobru rakiju ili Chartreuse (kartuzijanski biljni liker), Italijani preferiraju rakiju od grožđa, gorki amaro, Fernet-Branco (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina, poput aromatične smole, rabarbara, kamilica, kardamom, aloja, šafran, kantarion i drugi).
Ovo ukusno voće može znatno poboljšati funkciju jetre
Na kraju obroka Nemci nazdravljaju likerima kao što su Krauterlikor i Underberg, dok u Španiji i Portugalu dominiraju ojačana vina. Za koje god piće da se odlučite, budite nežni prema svom zdravlju.