Connect with us

Poslovanje

Profit Majkrosofta oslabio 12 % – smanjena potražnja za personalnim računarima i softverom

Photo: Unsplash

Majkrosoft je objavio slabiji prihod od očekivanog i dvocifreni procentualni pad dobiti za poslednja tri meseca prošle godine, usled šire ekonomske neizvesnosti i smanjene potražnje za personalnim računarima i softverom.

Tehnološki gigant je prijavio prihod od 52,7 milijardi dolara za tromesečje, skromnih 2 % više u odnosu na prethodnu godinu, ali nešto manje nego što su analitičari očekivali. Kompanija je zabeležila neto profit od 16,4 milijarde dolara, što je pad od 12 % u odnosu na prethodnu godinu.

Rezultati zarade dolaze u turbulentnom trenutku za Majkrosoft i tehnološku industriju u celini, ocenjuje CNN. Majkrosoft je prošle nedelje saopštio da planira otpuštanje 10.000 zaposlenih u sklopu širih mera smanjenja troškova. U svom objašnjenju smanjenja, izvršni direktor Satja Nadela ukazao je na promenu potražnje za digitalnim uslugama godinama nakon pandemije, kao i na strahove od recesije.

Potražnja za personalnim računarima i Majkrosoftovim operativnim sistemima koji ih pokreću povukla se nakon što je doživela bum na početku pandemije. Konsultantska kuća Gartner saopštila je ranije ovog meseca da je svetska isporuka računara pala više od 28 % u četvrtom kvartalu 2022. u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ovo je označilo najveći tromesečni pad isporuke, otkako je Gartner počeo da prati PC tržište sredinom 90-ih.

Majkrosoft je prijavio pad prihoda od svojih Windows OEM operacija i od svojih Xbox sadržaja i usluga. Majkrosoft je takođe rekao da će snositi 800 miliona dolara otpremnina zbog otpuštanja najavljenih ovog meseca, kao i naknade za “promene u našem hardverskom portfelju i troškove vezane za aktivnosti konsolidacije zakupa”.

(CNN/Investitor)

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Mercedes će u Srbiji graditi fabriku električnih automobila? – Deo plana i iskopavanje litijuma

Unsplash

Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, saznaje Demostat u diplomatskim krugovima. Vrednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 mlrd EUR. Automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto.

Demostat saznaje da Vlada Srbije pregovara sa nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila. Kako Demostat navodi, pregovori se bliže konačnom dogovoru.

Potencijalna investicija zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.

Odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila bi jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide – ka Zapadu. Dolazak nemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje, navodi Demostat.

Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji, dodaje Demostat i ističe da dolazak Mercedesa može biti i deo „šargarepe“ koja je „obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM“.

Podseća da su evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. – Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede – navodi ovaj istraživački-izdavački centar.

Izvor Demostata tvrdi da se dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće zadržati samo na propagandi vlasti, kao u slučaju saradnje nemačke kompanije i srpskog Ikarbusa već će, ukoliko do potpisivanja ugovora dođe, dogovoreno biti i realizovano.

To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat „Jadar“ početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista, tvrdi se u tekstu.

Podseća se i na ranije najave da će, ako se u Srbiji bude eksploatisao litijum, uslov Vlade Srbije biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu