Connect with us

Magazin

Postoji li recept za smanjenje i kontrolu stresa?

Pixabay

Od stresa ne možemo pobeći, počev od jutra, kada uključimo televizor, radio, proverimo poštu, vidimo ili doživimo nešto na putu do posla, tada nam srce zakuca jače ili radi brže.

Mnogi ljudi su naučili da se nose i žive sa stalnim stresom, ali da li je to zaista opcija? Hronični stres je mnogo veći zdravstveni problem nego što mnogi mogu da pretpostave.

Nedavna istraživanja objavljena u naučnom časopisu Biological Reviews ukazuju da emocionalni i radni pritisak mogu da dovedu do demencije ili Alchajmerove bolesti.

Hronični stres je povezan sa nizom fizičkih i mentalnih stanja uključujući depresiju, bolesti srca i dijabetes.

Izvesno je da je tome doprinela i pandemija koronavirusa. Skoro polovina Amerikanaca misli da se nikada neće oporaviti od stresa koji su osećali zbog pandemije.

Novo istraživanje o mozgu rađeno u Institutu za ljudske kognitivne nauke Maks Plank nudi novu strategiju za smanjenje hroničnog stresa za oko 25% posle šest meseci.

Kada smirimo um, smiriće se i telo

Autori studije navode da mentalni trening koji je zasnovan na meditaciji može mnogo da pomogne u smanjenju dugotrajnog hroničnog stresa. Nije prvi put da je meditacija preporučena kao odličan način za opuštanje.

Umiriti um je izuzetno teško. Preporuka je da se misli blokiraju na nekoliko trenutaka. Istraživački tim zaključuje da redovna meditacija smanjuje nivoe hormona stresa kortizola u kosi.

Posle šest meseci, ispitanici su primetili da se količina kortizola u kosi smanjila za oko 25%.

Samokontrola i placebo efekat

– Ako vas pitaju da li ste pod stresom posle treninga za smanjenje stresa, može nastati placebo efekat. U istraživanju svesnosti, mi sve više koristimo fiziološke metode za preciznije merenje efekta smanjenja stresa – objasnila je autorka studije Lara Pulman.

Stres i njegov uticaj na kosu

Kortizol je jedan od glavnih hormona koje telo oslobađa kada smo pod stresom, koji nam pomaže da održimo energiju i budnost.

Međutim, kada stres postane stalan i hroničan, sav taj kortizol koji se pumpa kroz telo na kraju se i akumulira u kosi. Najjednostavnije rečeno, što se više kortizola nalazi u kosi, to je više hroničnog stresa u našem životu.

Dugoročna strategija za otklanjanje stresa je meditacija koja zahteva ozbiljnu posvećenost.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

3 stvari koje narušavaju vaš imuni sistem

Photo: Unsplash

Vaš imuni sistem je prirodna odbrana vašeg tela od bolesti izazvanih bakterijama, virusima, gljivicama i toksinima.

Sastoji se od različitih organa, ćelija i proteina koji zajedno rade na iskorenjivanju uljeza.

Postoje dve vrste imuniteta: urođeni – koji su odbrambeni sistemi sa kojima ste rođeni – i stečeni, koji razvijate kada je vaše telo izloženo mikrobima.

Vaš nizak imunitet može biti posledica stvari koje jednostavno ne možete da kontrolišete, kao što su određena stanja kao što je dijabetes ili potreba za uzimanjem određenih lekova.

Ne spavate dovoljno

Dobar san je stub dobrog zdravlja, pa ako ga nemate dovoljno, može imati brojne posledice, uključujući i vaš imuni sistem.

Prema VebMD-u, nedostatak sna može vas učiniti ranjivim na viruse i klice i može vam otežati oporavak od njih.

To je zato što je vaše telo manje sposobno da proizvodi ćelije koje se bore protiv infekcija i proteine koji se zovu antitela koja pomažu u odbrani od bolesti kada ne radite dovoljno sati.

Vaše telo oslobađa samo proteine koji pomažu imunološkom sistemu – zvani citokini – tokom spavanja.

Pod stresom ste

Prema VebMD-u, same uznemirene misli mogu oslabiti vaš imunološki odgovor za samo 30 minuta — pa razmislite šta stalni stres može učiniti vašoj sposobnosti da se odbranite od virusa.

Ne provodite dovoljno vremena na otvorenom

Istraživanje sa Univerziteta Džordžtaun otkrilo je da sunčeva svetlost ne samo da povećava vitamin D.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu