Connect with us

Kultura

Počinje proslava rodjendana DAH Teatra

Dah Teatar proslavlja svoj trideseti rođendan događajem „Spajajući vekove“, koji počinje danas a održava se do 27. juna.

U okviru programa „Spajajući vekove“ Dah Teatar će prikazati sve predstave koje trenutno ima na repertoaru kao i ekskluzivno poslednju produkciju Odin Teatra – njihove bliske saradnike u ovih trideset godina. Program uključuje susrete, razgovore, performativna predavanja i koncerte.

Događaj počinje 23. juna u Dorćol placu, koncertom mlade romske hip-hop grupe Preety Loud nakon koga sledi performativni razgovor između članica DAH Teatra, koje će postavljati neočekivana pitanja jedne drugima o životu u „jednom D(d)ahu“. Prvo veče se završava događajem u kome će VJ i DJ koristiti fragmente muzike i videe iz predstava ovog teatra.

Tokom sledeća četiri dana biće igrane njihove predstave: „Za tvoje dobro“ koja se bavi dečijim pravima; „Zagonetka revolucije“ koja se bavi smislom revolucije i građanskog angažovanja; performans „Zemlja“ koji pravi paralelu između presađivanja biljaka i „presađivanja“ ljudi tj. pitanjem savremenih migracija; „Žene Dade“ predstava koja se igra za muzejske prostore, a bavi se umetnicama Dadaizma i položajem žena u umetnosti;

Poslednjeg dana festivala, 27. juna, gostuje predstava Odin Teatra „Cveće za Torgera“ u režiji i izvođenju Roberte Kareri (Roberta Carreri), životne i pozorišne partnerke čuvenog glumca Torgera, jednog od osnivača Odin teatra. Umro je 27. juna 2010, u 63 godini. Predstava je omaž njemu, o smislu posle gubitka drage osobe, koji ima dve dimenzije: tugu i zahvalnost.

Događaji će se odvijati u Dorćol placu, UK Parobrod, Malom pozorištu „Duško Radović“, Narodnom pozorištu u Beogradu i Muzeju Jugoslavije.

„Spajajući vekove“ će kroz slavljenje trajanja jednog umetničkog kolektiva – pozorišne trupe, slaviti smisao i neophodnost umetnosti i pozorišta kao načina otpora besmislu i destrukciji.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu