Connect with us

Poslovanje

PKS: „Osniva se Srpsko-saudijski poslovni savet“

Photo: Unsplash

Predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež potpisao je Sporazum o osnivanju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta sa predsedavajućim Federacije saudijskih privrednih komora Hasanom Al-Huvaizijem, u cilju jačanja privredne saradnje Srbije i Кraljevine Saudijske Arabije (КSA).

Kako je saopšteno iz PKS, Čadež je tom prilikom rekao da je „veliko interesovanje“ srpskih kompanija za saradnju sa partnerima iz Saudijske Arabije, i da će zato inicirati otvaranje predstavništva PКS i komora Zapadnog Balkana u toj zemlji.

On je rekao da je „pred privredama dveju zemalja period intenzivne saradnje“, kao i da će u junu domaće kompanije učestvovati u organizaciji PКS i Razvojne agencije Srbije na sajmu prehrane „Saudi Fud“ u Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima predsednika PКS, u narednim nedeljama biće održan i prvi sastanak Poslovnog saveta kako bi se što pre razmotrile mogućnosti investiranja i zajedničkih projekata dve privrede, posebno u sektorima poljoprivrede i ulaganja u stočni fond Srbije, IКT-u, i u banjski i zdravstveni turizam.

„Želimo da otvorimo tržište Кraljevine Saudijske Arabije za kompanije iz Srbije i regiona, da naše kompanije investiraju u gradnju logističkih centara u toj zemlji, da povećamo izvoz domaćih proizvoda, kao i da privrednici te zemlje dođu kod nas i ulažu u razvoj naše poljoprivrede i banjski turizam“, rekao je Čadež.

Hasan Al-Huvaizi, predsedavajući Federacije saudijskih privrednih komora, pod čijim okriljem posluje više od 1,3 miliona kompanija u Saudijskoj Arabiji, istakao je da dobre i prijateljske odnose dve zemlje treba dodatno unaprediti i na ekonomskom planu i pozvao srpske privrednike da posete njegovu zemlju i upoznaju se sa mogućnostima zajedničke saradnje.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Prosečna zarada u martu 85.485 dinara, realno manja za 1,5% u odnosu na isti mesec prošle godine

Pixabay

Prosečna neto zarada u martu iznosila je 85.458 dinara, dok je prosečna bruto zarada iznosila je 117.669 dinara.

Bruto i neto zarade u periodu januar–mart 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno su veće za 15,5%, a realno su manje za 0,4%, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za mart 2023. godine nominalno su veće za 14,5%, a realno su manje za 1,5%.

Medijalna neto zarada za mart 2023. godine iznosila je 64.363 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu