Connect with us

Zdravlje

Pet znakova da ste pod većim stresom nego što mislite

Unsplash

Stres je postao deo naše svakodnevnice. Čovek se svakodnevno susreće sa nekom vrstom stresa, a da toga nije ni svesta. Sav taj stres može da se manifestuje i fizičkim i emocionalnim znakovima.

Sledi nekoliko načina na koje vaše telo može ispoljiti simptome stresa.

Glavobolje

Imate pulsirajući bol u glavi ceo dan? To može da bude i glavobolja izazvana stresom ili migrena.

– Stres može izazvati bol u telu u obliku napetosti mišića, što dovodi do glavobolje i bolova u leđima. Kako mišići vrata i glave postaju napeti, može se razviti glavobolja. Zato je stres jedan od najčešćih pokretača glavobolje i migrene tenzionog tipa. Ovaj savet ne može u potpunosti da izleči vaš stres, ali zapamtite da budete dobro hidrirani svaki dan. Kao prvo, unos dovoljno vode je posebno važno u vreme stresa – ističe doktor Gejl Salc za Real Simple.

Imate problema sa varenjem

Stomak može biti jedno od prvih mesta na kojima se doživljavaju simptomi stresa ili anksioznosti.

– Tokom stresnih perioda, telo pojačava simpatički nervni sistem. Takođe usporava gastrointestinalni sistem, tako da ne koristite uobičajenu količinu krvi potrebnu za varenje – kaže dr Salc.

Umesto toga, vaše telo preusmerava energiju na mišiće i srce da bi stvorilo odgovor bori se ili beži (ljudski odgovor na stres). Sporiji gastrointestinalni sistem može izazvati probavne probleme kao što je povećanje želudačne kiseline, što može dovesti do mučnine i nadimanja.

Vaš raspored spavanja je isključen

Previše stresa koji ne popušta može da izazove pustoš u vašem kvalitetu spavanja i rasporedu. Loš san onda može da dovede do mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema, koji mogu, zauzvrat, uzrokovati stres u svakodnevnom životu, što dovodi do lošeg sna.

Glavni razlog je taj što su hormoni odgovorni za stres tehnički hormoni uzbuđenja: oni su biološki dizajnirani da vas drže budnim i nateraju vaš nervni sistem da radi u režimu bori se ili beži. Ako vaš nervni sistem nije u stanju da se smiri, a telo i um ne mogu da se vrate u stanje mirovanja, verovatno ćete imati problema i sa spavanjem.

Opadanje kose

Ako primetite da vam kosa opada više nego inače to bi mogao da bude znak stresa. Kada nivoi kortizola porastu, oni takođe inhibiraju druge hormone u vašem telu, kao što su hormoni štitne žlezde.

– Kada se to dogodi, to utiče na signal vašeg tela da raste kosa. Stres takođe može izazvati trihotilomaniju, stanje koje uzrokuje da osoba ima „neodoljivu“ želju da čupa kosu sa glave, obrva ili drugih delova tela – objašnajva Donijel Vilson, koja je specijalizovana za upravljanje stresom.

Primetili ste bol u grudima

Bol u grudima je uvek ozbiljan simptom koji treba rešiti, i uvek je bolje da se za svaki slučaj obratite lekaru, ali ponekad to zapravo nije zbog problema sa srcem. Stres može da bude pravi krivac i, na sreću, bol u grudima zbog stresa nije opasan po život, piše Real Simple.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Da li med može da se koristi tokom posta?

Unsplash

Već hiljadama godina med se koristi u ljudskoj ishrani, ali i kao lekovito sredstvo. Međutim, on se vekovima koristio i u raznim religijskim obredima, a čak 61 put se pominje u Bibliji odmah posle vina, koje simbolizuje Hristovu krv i hleba koje predstavlja njegovo telo.

Međutim, u poslednje vreme vode se polemike da li med može da se koristi tokom posta? Kako je u toku veliki Vaskršnji post koji traje do 19. aprila odgovor na ovo pitanje Agrobiznis magazin potražio je među spisima Srpske pravoslavne crkve, ali i pčelarima.

Šta kažu pčelari?

Prvi pisani tragovi o medu javljaju se u sumerskim i vavilonskim tekstovima pisanim klinastim pismom. U početku se koristio kao obredno sredstvo u polivanju pragova kuća i žrtvenika. Mešavina meda i vina koristila se za polivanje klinova svetih građevina. U Egiptu se koristio prilikom balzamovanja, spominje se u Bibliji, Kuranu i u spisima antičkih grčkih pisaca.

Šta je post i kakve veze ima med s tim? Po hrišćanskom verovanju post predstavlja uzdržavanje od svih telesnih zadovoljstava u koje spada i konzumiranje hrane životinjskog porekla kao što su meso, mleko, jaja. Kako su i pčele životinje postavlja se pitanje da li je med koji one prave životinjskog porekla, odnosno da li je postan? Naime, mnogi prave paralelu i kažu da i krave proizvode mleko koje se smatra za mrsnu hranu, kako to da onda ovo „pravilo“ ne važi za pčele.

Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca, koji se pčelarstvom bavi više od 50 godina tvrdi da „ova teorija“ ne stoji i da je med apsolutno posna namirnica koja se koristi i u manastirima tokom posta. Za to, kako kaže, postoji vrlo logično objašnjenje.

– Pčele skupljaju nektar i polen sa cveća. Kad ga unesu u medni želudac dodaju samo fermente, jednu vrstu prirodnog kvasca, koji pomaže da se složeni šećer saharoza razloži u fruktozu i glukozu. Nema tu dodavanja bilo čega drugog, posebno ne nečega što je životinjskog porekla, tako da je med apsolutno posna namirnica – ističe sagovornik magazina.

Šta kaže crkva?

Prema pravilima Srpske pravoslavne crkve med je dozvoljen kao hrana za vreme posta, osim u dane strogog posta kad je naznačeno strogo uzdržavanje od bilo koje hrane i pića. Na sajtu SPC piše da vernici koji poste Vaskršnji post mogu da konzumiraju voće, povrće, morske plodove, proizvode pčela, a u određenim danima i ribu.

Božić je skoro nezamisliv bez meda, jer simbolizuje sladak i lep početak godine, znak je dobrote, blagostanja, zdravlja i obilja.

Ova namirnica igra važnu ulogu u raznim narodnim običajnima. Tako u gotovo svim krajevima Srbije na dan svadbe svekrva dočekuje snaju sa medom kako bi joj život sa njenim sinom bio sladak, a i da se svekrva i snaja dobro slažu.

U jevrejskoj tradiciji, recimo, insekti i njihovi proizvodi se smatraju nečistim. Jedini izuzetak je med koji je za njih košer (čist, božanski, sveti) pa se i jevrejska Nova godina započinje umakanjem kriške jabuke u med kao simbol slatkog početka nadolazeće godine.

Ipak, kako naglašavaju u SPC osim uzdržavanja od mrsne hrane u vreme posta, još važnije je uzdržavanje od loših reči, gneva, loših želja, laži, lažnog svedočenja. Postom se ispravlja nepravda, izgone strasne misli, čisti savest, uzdržava od zlobe, ispovedaju greške. Prema učenju crkve, post je stražar duše, čuvar tela, mati zdravlja, vođa omladine i lepota i dobrota starosti. Sve svete je, kako piše Vasilije Veliki, „rukovodio život po Bogu“, jer istinski post ne podrazumeva samo uzdržavanje od jake i masne hrane, već i duhovnu obnovu.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu