Ovo voće smanjuje rizik od srčanih bolesti
Na konferenciji Nutrition 2024, održanoj u SAD, stručnjaci sa Tehnološkog instituta Univerziteta Ilinois predstavili su rezultate svoje nedavne studije
Oni su regrutovali 62 učesnika između 20 i 60 godina da učestvuju u eksperimentu, koji je posmatrao kako voće utiče na rizik od bolesti.
Ispitanici su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna dobijala šaku jagoda kao desert svakog dana, a druga nije. Učesnici koji su konzumirali jagode pokazali su poboljšanu funkciju endotela – ćelija koje oblažu unutrašnjost srca. Endotel je odgovoran za krvni pritisak i sposobnost srca da se kontrahuje.
Stanje njihovih krvnih i limfnih sudova postalo je primetno bolje. To je potvrđeno nizom testova, naveli su naučnici u zaključku.
Jagode sadrže vlakna, antioksidante, folat i vitamin C, a osim što podstiču zdravlje srca, jačaju imunitet i sprečavaju zatvor.