Ova navika u ishrani može da smanji rizik od prerane smrt
Objavljeno 07/04/2025
0
48 Views

Ova prehrambena promena takođe može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrti. Iako se čini jednostavnom, većina ljudi još uvek ne unosi dovoljne količine ove važne komponente u ishranu.
Epidemiolog i lekar Tim Spektor preporučuje unos dodatnih pet grama vlakana dnevno, kako bi se postigli učinci.
Ako jedete pet grama vlakana više svaki dan, to će smanjiti rizik od srčanih bolesti i prerane smrti za 14 odsto, rekao je u videu objavljenom na Instagramu.
Objasnio je kako ta materija dolazi do donjeg dela debelog creva, gde je razgrađuju mikrobi, oslobađajući nutrijente, koji jačaju imuni sistem i podstiču rast korisnih bakterija.
Samo dodatnih pet grama može da napraviti stvarno veliku razliku za vaše zdravlje, navodi.
Ipak, Spektor upozorava da većina ljudi ne unosi dovoljno.
Više od 90 odsto ljudi ne unosi dovoljno, napisao je u opisu videa. NHS preporučuje unos od 30 grama dnevno, ali prosečan unos iznosi oko 20 grama. Hrana bogata vlaknima uključuje brokoli, sočivo, jabuke, ovas i čia semenke, među ostalim biljnim namirnicama.
Jedno naučno istraživanje objavljeno 2022. godine podržava Spektorove tvrdnje, pokazujući smanjenje rizika od prerane smrti za 14 odsto na svakih dodatnih deset grama.
Druga studija iz 2016. pokazala je slične rezultate i istakla povezanost između visokog unosa i smanjenog rizika od smrti zbog srčanih bolesti i karcinoma. Ovi rezultati podržavaju trenutne preporuke da visok unos treba da bude deo zdrave ishrane.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.