Connect with us

Biznis

OPEK+: „Dodatnih 400 hiljada barela nafte dnevno u februaru“

Foto: Unsplash

OPEK i njegovi saveznici Opek+ ostaće na svom kursu i dodati globalnoj ponudi nafte još 400.000 barela dnevno u februaru, uprkos još neizvesnim posledicama po potražnju, zbog povećanja broja zaraženih korona virusom soja omrikon širom sveta, prenosi magazin „Nedelja“, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Grupa proizvođača nafte OPEK+, predvođena Saudijskom Arabijom i Rusijom, dogovorila je povećanje proizvodnje sledećeg meseca tokom onlajn sastanka. „Brent“, globalni standard za dve trećine svetske nafte, skočio je 0,72 % na 79,55 dolara po barelu nakon objave. West Texas Intermediate – WTI, reper koji prati američku sirovu naftu, porastao je do kraja trgovanja u utorak za 0,57 % na 76,51 dolara po barelu.

Odluka OPEK+ da se drži planiranog povećanja proizvodnje nafte za februar odražava ublažavanje zabrinutosti, zbog velikog suficita u prvom tromesečju. Tokom razgovora, ministri i zvaničnici razmatrali su interne podatke OPEK+ koji ukazuju na višak snabdevanja od 800.000 barela dnevno u januaru i 1,3 miliona barela dnevno u februaru, što je mnogo manje nego što se ranije predviđalo.

U decembru su interne brojke OPEK+ pokazale da je januarski suficit iznosio 2 miliona barela po danu, da bi se u februaru povećao na 3 miliona, što je činilo rizičnijim dodavanje veće ponude.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

NOVINE U VEZI UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI

Notari i katastar
Uvođenjem javnih beležnika u pravni poredak Republike Srbije i izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, nesumnjivo se može potvrditi da je povećana pravna sigurnost kod prometa nepokretnosti. Osim što javni beležnici prethodno kontrolišu urednost papirologije vezano za stan, u smislu, da li je nepokretnost uknjižena, da li je prodavac evidentiran kao nosilac prava svojine, da li postoje tereti i ograničenja u pogledu raspolaganja, odnosno da li zgrada poseduje upotrebnu dozvolu i slično, dužni su da nakon izvršenog prometa, bilo da je reč o kupoprodaji, poklonu ili da se radi o nasleđivanje nepokretnosti, o tome, odmah obaveste nadležnu Službu za katastar nepokretnosti, koja docnije evidentira nastalu promenu.
 
Međutim, postavlja se pitanje kako rešavati situacije kada je reč o prometu nepokretnosti koji su nastali pre uvođenja obaveze javnim beležnicima da obaveštavaju nadležne Službe za katastar nepokretnosti kada je došlo do otuđenja nepokretnosti. Nažalost, postoje brojni primeri u praksi da promet nepokretnosti nije evidentiran u katastru nepokretnosti, što izaziva brojne probleme, jer je vlasništvo nad nekretninom i dalje upisano u korist prodavca. S tim u vezi, najčešće dolazi do dvostrukog prometa nekretnine od strane nesavesnih prodavaca ili prinudnog izvršenja od strane poverilaca preko javnih izvršitelja. 
 
U takvim situacijama, stranka, odnosno vlasnici nepokretnosti su samostalno, ali najčešće uz pravnu podršku advokata, podnosili zahteve za upis svog prava vlasništva nad nekretninom. Najnovijim izmenama i dopunama Zakona o upisu katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, koje su stipile na snagu 04. novembra 2023. godine, zakonodavac je predivideo da se postupak pred Službom za katastar nepokretnosti može inicirati isključivo preko E-šalter sistema, odnosno preko profesionalnih korisnika ovog sistema. Radi pojašnjenja, profesionalni korisnici mogu biti advokati i geodetske organizacije, sa kojima Republički Geodetski Zavod ima zaključen ugovor. Lista profesionalnih korisnika se može pronaći na zvaničnoj internet stranici Republičkog Geodetskog Zavoda. Drugim rečima, stranke ne mogu samostalno podnositi zahteve za uknjižbu prava vlasništva, to jest nužno je angažovanje profesionalnih korisnika. 
 
Svakako da ovo zakonsko rešenje ima svoje negativne strane, ali i svoje pozitivne aspekte. Negativna strana se ogleda u tome što građanstvo ne može, ukoliko ne želi da angažuje advokate, samostalno da sebe predstavlja u postupku upisa u katastar nepokretnosti. Sa druge strane, smatramo da će ova zakonska novina učiniti postupak efikasnim, jer su angažovani profesionalni korisnici, koji mogu da podnesu uredan i kompletan zahtev, putem E-šalter sistema, što olakšava rad i nadležnim Službama.
 
Ostaje nam da u narednom periodu sagledamo efekte ovih izmena i dopuna.
 
Miloš Ilić, advokat
Injac|Ilić advokatska kancelarija

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu