Ne bacajte koru od lubenice – samo jedna kriška čini čuda
Objavljeno 30/05/2025
0
261 Views

Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je leti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.
Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjemu frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već presečete, ipak je svakako odložite u frižider.
Citrulin, aminokiselina kojom je lubenica bogata, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.
Pored toga što je idealna letnja „poslastica“, lubenica sadrži i vitamine, a ima i malo kalorija.
U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju – 210 mg u 100 g lubenice.
Dvadeset procenata dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti.
Lubenica je odlična za dijetu, jer sadrži svega 30 kalorija.
Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 %, zahvaljujući velikoj količini likopena.
Od 150 g lubenice, 5 odsto čini vitamina A, koji je važan za zdravlje vaše kože.
Lubenica se sastoji od 92 odsto vode, 6 odsto šećera i 2 odsto vlakana.
Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranljivih materija poput vitamina A, B6 i C, kao i kalijuma i magnezijuma.
S obzirom na to da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine, samo je prethodno dobro operite (čak i ako ne jedete koru, ne zaboravite da raste na zemlji, pa se na njoj često nalazi veliki broj bakterija).
Semenke lubenice, koje takođe gotovo svi bacamo, mogu da se jedu. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak, koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.
Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete uzeti četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobiti ih pa kuvati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte tokom nekoliko nedelja.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.