Connect with us

Hrana

Namirnice koje koristimo svakodnevno, a sadrže alkohol

Pixabay

Čini nam se da ih nema mnogo, ali verovatno ćete se iznenaditi koje sve namirnice u sebi mogu da sadrže alkohol.

Mnogo je razloga zbog kojih osoba odlučije da izbegava alkohol, od bivšeg zavisnika u apstinenciji, preko verskih razloga, pa do raznih zdravstvenih stanja ili trudnoće.

Iako vam se možda čini da je lako izbeći konzumiranje alkohola, jednostavno ne konzumirajući alkoholna pića, stvar možda nije tako jednostavna.

Ljudi koji se oporavljaju od zavisnosti često su veoma osetljivi na alkohol, pa im čak i male količine alkohola u nekim proizvodima mogu izazvati žudnju. Zbog toga je dobro znati unapred koji proizvodi ili namirnice mogu da sadrže alkohol.

Pekarski proizvodi

Mnogi sastojci koji se dodaju pekarskim proizvodima sadrže alkohol. Ekstrakt vanile verovatno je najpoznatiji na tom spisku. Pravi se namakanjem mahune vanile u alkohol, obično rum, votku ili konjak.

Drugi ekstrakti, poput badema, takođe se prave sa alkoholom, jer on služi za izdvajanju ukusa, a svojom aromom nije dominantan.

Iako ekstrakti mogu da sadrže puno alkohola, vrlo malo toga zapravo ostaje u gotovom proizvodu. Možda veću brigu predstavljaju drugi deserti pravljeni sa alkoholom, poput raznih flambiranih poslastica, čokolade punjene likerom, musa i raznih voćnih torti.

Sosevi i meso

Mnogi sosevi se prave sa alkoholom, kao na primer fondi. Naravno, sve sa sosom od belog ili crnog vina također sadrži alkohol. Iako ljudi uglavnom veruju da alkohol ispari, mali deo se ipak zadrži u proizvodu.

Osim u sosevima, mnoge vrste mesa se mariniraju ili dinstaju u alkoholu i velik deo tog alkohola može da ostane u mesu nakon kuvanja.

Bezalkoholno pivo

Ovo se može činiti očiglednim, ali nije loše ponoviti: bezalkoholno pivo ipak ima nešto alkohola u sebi.

Obično ima otprilike jednu desetinu alkohola od običnog piva. To nije puno, ali nekome može da bude važno.

Pored namirnica tu su i druga sredstva koja često koristimo, a sadrže alkohol.

Tečnosti za ispiranje usta

Prosečan udeo alkohola u tečnostima za ispiranje usta je od 20 do 27 odsto. Iako to deluje previše, upravo je alkohol razlog zbog kog ovi proizvodi tako dobro ubijaju bakterije u usnoj duplji.

Danas postoje tećnosti za ispiranje usta bez alkohola, koje ne samo da smanjuju rizik od iskušenja, već mogu bolje deluju.

Lekovi za prehladu

Naravno, većina ljudi verojatno je svesna da lekovi za prehladu često sadrže alkohol, ali kada ste bolesni, možda ćete biti manje oprezni.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Šta način na koji jedete govori o vama – Ko srče supu, slobodnog je duha!

Unsplash

Ono si što jedeš, kaže jedna izreka, ali Džulijet Bogosijan bi ovu izreku promenila u „ono si kako jedeš“. Kako kaže ova ekspertkinja za vezu između hrane i ponašanja, način na koji konzumiramo hranu mnogo govori o našoj ličnosti.

Sporo jedete – Ljudi koji jedu sporo sebi su na prvom mestu i umeju da budu tvrdoglavi i rigidni kad je reč o njihovoj rutini.

Brzo jedete – S druge strane, osobe koje isprazne tanjir za sekund na prvo mesto stavljaju okolinu. Zbog nesebične prirode, odlični su partneri, ali činjenica da zanemaruju svoje potrebe može biti problem. Odlični su u multitaskingu i vole da obavljaju stvari u minut do 12.

Lepo raspoređena hrana u tanjiru – Oni koji paze da hrana na tanjiru bude lepo raspoređena i da se namirnice ne dodiruju, vrednuju red u svom životu. Organizovani su, uredni, ali ne i fleksibilni jer imaju svoj način funkcionisanja.

Jedno jelo – Fleksibilnost je slaba tačka i ljudi koji ne vole da mešaju namirnice, već se njihov obrok sastoji od jednog jela. Metodični su, imaju osećaj za detalje, mrze promene i teško im je da se opuste i prepuste životu.

Više jela u obroku – Ako volite na svom tanjiru po malo od svega, druželjubivi ste, skloni eksperimentisanju, ali nekad imate problema u postavljanju prioriteta i teško vam je da se koncentrišete.

Glasno žvakanje – Ako glasno žvaćete, srčete supu i pravite druge zvukove dok jedete, slobodnog ste duha, iskreni, direktni, ne brinete mnogo o mišljenju okoline.

Seckate sve na komadiće – Ljudi koji pre nego što počnu da jedu iseckaju sve na komadiće su odlični stratezi koji uvek razmišljaju unapred. Sanjaju velike stvari i oslanjaju se na planiranje, ali ne umeju da uživaju u trenutku.

Ljubitelji egzotičnih jela – Osobe spremne da probaju egzotične specijalitete, vole da rizikuju i u drugim oblastima životima. Krasi ih otvoren um i originalnost.

Studiranje menija – Ljudi koji u restoranu dugo gledaju meni ili traže da hrana bude spremljena na određeni način vole svoju sigurnu zonu. Ipak, radoznali su i žele da upiju svo znanje ovog sveta.

 

(b.i)

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu