Povežite se sa nama

Covid19

mRNA vakcine efikasne u borbi protiv raka i HIV-a

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Кada su podaci prošlog novembra pokazali da su iRNК (mRNA) vakcine protiv korona virusa, proizvedene od strane Fajzera i Moderne, efikasne više od 90 %, mnogi su bili skeptični. Ali, ova zapanjujuća efikasnost se pokazala stvarnom u studijama u Americi, Izraelu i drugim zemljama.

Tehnologija informacione RNK, koja je razvijena zbog svoje brzine i fleksibilnosti, imala je velikih očekivanja da će pružiti snažnu zaštitu, obradovala je i iznenadila, čak i one koji su velike nade polagali u nju.

Informaciona RNK tehnologija, možda je novost za globalnu javnost, ali su naučnici na njoj radili decenijama. Sada se te „opklade“ isplaćuju, i to ne samo u vidu zaustavljanja pandemije, koja je ubila milione ljudi.

Ovaj pristup pokazuje obećavajuće rezultate u borbi protiv HIV-a. Testira se i kao tretman za rak, a može ponuditi i novi način lečenja autoimunih bolesti.

Razvijaju vakcinu protiv HIV-a, koji uzrokuje i za prevenciju genitalnog herpesa. Ova tehnologija moći će da spreči širenje ebole, zika groznice, besnila i citomegalovirusa.

Još jedna primena mRNA vakcine je borba protiv raka, koja bi mogla da pomogne ljudskom telu da pobedi ovu opaku bolest.

Različiti tipovi tumorskih ćelija imaju različite strukture koje imuni sistem može da prepozna. Kompanija Moderna  osnovana posebno za razvoj iRNК tehnologije, radi na personalizovanim vakcinama protiv raka.

„Identifikujemo mutacije pronađene na ćelijama raka kod pacijenta. Zatim stvaramo vakcinu koja kodira svaku od ovih mutacija i učitavamo ih na jedan molekul iRNk“, objavljeno je na sajtu kompanije.

Bajontek sarađuje sa istraživačima koji koriste iRNK za lečenje miševa koji su razvili bolest sličnu multiple sklerozi. Ova tehnologija im je pomogla u zaustavljanju napada, dok je ostatak njihovog imunološkog sistema ostao netaknut.

 

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Punkt za vakcinaciju u tržnom centru „Ušće“ prestala sa radom

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Punkt za vakcinaciju koji je 6. maja otvoren u tržnom centru „Ušće“ prestala sa radom  17. juna.

Dodaje se da je za pet nedelja na ovom punktu vakcinisano oko 13.000 ljudi.

Navodi se i da je punkt trebao da radi nedelju dana, ali da je ovaj period produžen zbog velikog odziva građana.

Podsetimo, punkt je bio pripremljen uz pomoć Gradskog zavoda za javno zdravlje, a Ministarstvo zdravlja je obezbedilo lekare i sestre koji će ovde raditi.

Vakcine je obezbedio Institut Batut, prenosi beograduzivo.rs.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Brand studio

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu