Connect with us

Hrana

Morski krastavac, delikates od 3.000 EUR

Pixabay

Morski krastavac je 80-tih godina prošlog veka zbog ugroženosti proglašen zaštićenom vrstom. Nakon zabrane, započet je proces eksperimentalnog izlovljavanja u komercijalne svrhe, zbog čega je ova vrsta postajala sve ugroženija. Ovaj za mnoge „delikates“ košta čak i do 3.000 EUR po kilogramu, što objašnjava dosta toga.

Morski krastavci žive na muljevitom morskom dnu gde imaju vrlo značajnu ulogu u morskom ekosistemu. Najviše ih ima u azijsko-pacifičkoj regiji, a na dubinama većim od 8.500 m čine gotovo 90% ukupnog broja živog sveta.

U mnogim zemljama postoji mišljenje da sadrže izrazito lekovita svojstva pa ih zbog toga koriste i u medicini i u ishrani. U Kini su morski krastavci specijalitet, ali i tradicionalni lek za mnoge bolesti. Na zapadu su oni deo mnogih kozmetičkih proizvoda, a koriste se i kao mamci u ribolovu.

Morski krastavci su hit na svetskom tržištu, zbog velike potražnje njihove cene su izuzetno visoke, za kilogram određenih vrsta krastavaca treba izdvojiti čak 3.000 USD. Ove morske životinje su toliko vredne i tražene da ljudi rizikuju svoje živote roneći u velikim dubinama kako bi ih ulovili, a policija često javlja o krivolovcima koje je uhvatila na delu. Njima prete velike novčane i zatvorske kazne.

Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebne životinje, a još posebniji delikates. Najcenjeniji su u Aziji, gde ih jedu samo imućniji članovi društva. Uglavnom se služe u prestižnijim i skupljim restoranima, ali se mogu naći i na pijacama.

Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je poslednjim decenijama, a otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova cena je znatno porasla. U današnje vreme oni se pakuju u kese osušeni, i poklanjaju se u posebnim prilikama. Što su lepši i neobičniji, to su skuplji i poželjniji.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Šafran cveta samo tri nedelje godišnje, a kilogram može da donese čak 2.000 USD zarade

Pixabay

Gurmani ovaj podatak sigurno već znaju, ali nije naodmet podsetiti: iz cvetova šafrana, višegodišnje biljke – lukovice, dobija se najskuplji istoimeni začin na svetu.

Pravi šafran vas može koštati i 10.000 USD po kilogramu, a samo ime vodi poreklo iz persijskog jezika i u bukvalnom prevodu znači „biti žut“. Često se kombinuje sa rižotom, i konzumira se uglavnom na Istoku.

Neka optimalna cena začina po kilogramu je od 1.500 do 2.000 USD.

Može se javiti u raznim varijantama, ali se smatra da je pravi šafran isključivo jarkožute ili narandžaste boje. Tačno poreklo ove biljke još nije utvrđeno, mada vlada verovanje da mu je domovina istočna Grčka.

Sve u svemu, šafran se koristio još u Mesopotamiji, pre oko 5.000 godina, a pominje se čak i u Starom zavetu, i to kao jedan od najskupocenijih začina na svetu, pored tamjana, aloje i cimeta.

Šta utiče na cenu šafrana?

Ovde govorimo o nekoliko faktora. Najpre, kratka sezona cvetanja – samo tri sedmice godišnje, a onda i činjenica da stabljike šafrana rastu veoma nisko, te je proces branja mukotrpan.

To svakako povećava potrebu za radnom snagom.

Zanimljivo je da se šafran ubira isključivo ručno, kao i da iz svake lukovice u jednoj sezoni izraste dva do devet cvetova ljubičaste ili plave boje svaki od tih cvetova ima tri crvena ili narandžasta tučka, dužine 25 do 30 milimetara.

Inače, za samo jedan kilogram ovog začina potrebno je između 150.000 i 200.000 cvetova, dok se pri sušenju gubi 80% mase, pa vam je onda možda malo jasnije otkud ta cena.

I kao što možemo pretpostaviti, šafran se primarno uzgaja u istočnom delu sveta: tačnije, sve od Španije do Indije. Najveći proizvođači šafrana su ubedljivo Španija i Iran, sa više od 80% svetske proizvodnje.

Treba istaći i da je 2018. Iran ostvario rekordnu proizvodnju „luksuznog“ začina – proizvedeno je čak 13 tona. Inače, tokom jedne godine, u Iranu je angažovano čak 150.000 sezonskih radnika za branje šafrana.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu