Povežite se sa nama

Ekonomija

Moguće poskupljenje kafe u Srbiji

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Poskupljenje sirove kafe prouzrokovaće veću cenu kafe u maloprodaji i u Srbiji.

To je izjavio direktor kompanije Štraus Adriatik (Strauss Adriatic) Siniša Daničić.

„Štraus Adriatik održava stabilnu cenu kafe od 2017. godine, kada je i bilo poslednje poskupljenje naših proizvoda. Industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom kada je reč o očuvanju stabilnosti. Trenutne cene sirove kafe su za oko 70 % veće nego početkom godine, a njena cena učestvuje sa preko 90 % u formiranju cene finalnog proizvoda“, kazao je Daničić.

Kako je dodao, pored skoka cena sirove kafe, do danas su i akcize na kafu uvećane 8,5 %, što je specifičnost lokalnog tržišta.

„Do sada smo cenovne oscilacije uspevali da apsorbujemo u korist naših potrošača i na račun sopstvene profitabilnosti, ali ovo povećanje cena sirove kafe je preveliko i nema sumnje da će se odraziti i na naše tržište. Pokušaćemo da amortizujemo trenutno kretanje i globalno poskupljenje na berzi, ali verujem da ćemo prve cenovne korekcije primeniti pre kraja trećeg kvartala 2021. godine“, rekao je Daničić.

Istakao je da se još ne zna precizno koliko će to poskupljenje iznositi, ali će se kompanija potruditi da bude najmanje moguće, kako ne bi ugrozila ljubitelje kafe.

„Skok cena sirove kafe na svetskom tržištu prevashodno je uslovljen globalnom pandemijom, ali i velikom sušom u Brazilu, najvećom u poslednjih 20 godina. Sa druge strane, Vijetnam imao dosta dobru godinu, medjutim, tu smo se susreli sa velikim logističkim izazovima koji su se reflektovali na nedostatak i kašnjenje kontejnera i očekujemo da će se to intenzivno nastaviti i u drugoj polovini godine“, ukazao je Daničić.

Prema njegovim rečima, pandemija nije uticala na rast konzumacije kafe, ali je dovela do ublaženja pada, koji je trend nekoliko poslednjih godina.

„U prvoj polovini 2021. godine desio se neznatan pad, ali je on na ukupnom nivou zanemarljiv. Pretpostavlja se i da će ovogodišnja konzumacija na globalnom nivou nadmašiti ovogodišnju proizvodnju i to će se neminovno odraziti i na domaće tržište“, procenio je direktor.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Turizam

Kroacija erlajns na 29 % broja putnika od pre pandemije

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Kroacija erlajns u junu je imala 66.014 putnika, što je 29 % broja putnika iz istog meseca 2019., prenosi specijalizovani portal Zamaaero.

Kroacija na letovima najviše koristi avion Dash-8 (58,6 %), ali sve više i porodicu aviona A320, pa je A319 imao 32,1 % operacija, a A320 9,3 %.

To još uvek znači da su dva do tri A320 prizemljena i da kompanija ima viška kapaciteta, za razliku od Er Srbije koja je na 16 sopstvenih aviona morala da od Smartvingsa uzme u zakup jedan boing 737-700.

Inače ove srede, Evropi je bilo 22.853 letova, što je 65 % letova iz 2019, ali i 6 % više letova nego pre dve nedelje.

Najviše letova ove srede imao je Rajaner (2019), pa Turkiš erlajns (1215), Er frans (811), Izidžet (807) i Lufthansa (734).

Među aerodromima najviše letova imao je Amsterdam (979), pa Istanbul (927), Pariz Šarl de Gol (886), Frankfurt (835) i Madrid (754).

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu