Connect with us

Biznis

Milan Đorđević: „Miroslav Tomašević jedini kandidat za direktora EPS-a“

Foto: Unsplash

Kandidat za novog direktora Elektroprivrede Srbije je Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije. Kako za Danas kaže Milan Đorđević, jedan od vodećih sindikalaca u EPS-u, Tomašević trenutno važi za jedinog kandidata za prvog čoveka EPS-a.

Kada će Milorad Grčić biti zamenjen na čelnoj poziciji u EPS-u i na koji način će biti izabran novi direktor tog preduzeća u vlasništvu države, Vlada Srbije se još uvek ne izjašnjava. Ono što se spekuliše je da kabinet premijerke Ane Brnabić razmišlja o tome da li da Tomaševića za generalnog direktora izabere na konkursu, koji je u tom slučaju Vlada dužna da raspiše, ili će se ipak odlučiti da ga postavi za v.d. direktora direktnim imenovanjem.

Prema informacijama koje imam Miroslav Tomašević je jedini kandidat za imenovanje na funkciju direktora EPS-a. Reč je o dobrom inženjeru koji se razume u svoj posao, dugo je već u preduzeću i ima sve kvalifikacije da se nađe na toj poziciji. Smatram da bi on bio ispravno i kvalitetno kadrovsko rešenje za položaj direktora – kaže za Danas Đorđević.

On ističe da se sa odlukom o imenovanju novog čelnika EPS-a kasni i da je „EPS u velikom problemu svakog sata, a ne dana“ zbog toga što nema najvažnijeg rukovodioca na vrhu sistema.

Od trenutka kada se saznalo da Grčić napušta čelnu poziciju, na kojoj je u preduzeću je zavladala potpuna anarhija. Rukovodeći kadrovi su potpuno dezorijentisani, ne zna se ko je kome pretpostavljeni. Jednostavno, oseća se izostanak direktora, koji bi kordinirao rad, rukovodio preduzećem i bez koga se prosto ne može funkcionisati na adekvatan način. Prava je nedaća što ta funkcija već nije popunjena. Preduzeće trši štetu zbog toga – navodi naš sagovornik.

On ističe da je Grčić i dalje u EPS-u i da obavlja funkciju direktora, ali da od toga preduzeće nema nikakvu korist, jer se pokazalo da je on nesposoban rukovodilac, koji je uzrokovao ogromne probleme.

Od 1980. godine sam u preduzeću i nikada nisam video rukovodioca koji je načinio više štete od Milorada Grčića. Samo jedna u nizu negativnih stvari, koje je počinio Grčić je pokušaj da razbije sindikat i zaplaši njegovo članstvo na šta smo mi blagovremeno upozorili i oduprli se tome. Između ostalog i zbog toga Grčić više ne zaslužuje da bude na čelu preduzeća – poručuje Đorđević.

Pokušali smo juče da saznamo kod nadležnih u Elektroprivredi Srbije, kada će se Grčić povući sa pozicije vršioca dužnosti direktora preduzeća i kada će i na koji način biti izabran njegov naslednik. Na to, kao i na pitanje da li će ga na čelnoj poziciji zameniti Miroslav Tomašević nismo dobili odgovore do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Podsećanja radi, odlazak Grčića sa funkcije direktora EPS-a prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavivši sredinom decembra, nakon nestašice struje i njenog interventnog uvoza zbog nedovoljnih količina uglja i mazuta, „računajte da je Grčić već podneo ostavku“. Do danas, kako se tvrdi jedan od najbližih saradnika predsednika Srbije u Srpskoj naprednoj stranci, to još uvek nije učinio.

Milorad Grčić je na poziciju vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije postavljen, odlukom republičke Vlade, 15. marta 2016. godine.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Biznis i finansije: „Tržište rada u Srbiji neće moći da isprati izgradnju objekata za EXPO 2027“

Photo: Unsplash

Ovi projekti, koji će državu većinom iz kredita koštati 12 milijardi evra, kako je navedeno neće biti ugroženi, jer se ona oslanja na strane kompanije i uvoz radne snage.

Rešenje za nedostatak radne snage su strani radnici, što je olakšano usvajanjem novog zakona kojim skraćena i pojednostavljena procedura dobijanja radnih dozvola kojih je 2020. izdato 13.000, zatim je 2021. izdato 25.000 i 2022. bilo ih je 35.000, a procene su da će taj broj do kraja ove godine biti udvostručen.

Najviše radnika je angažovano u građevini gde se procenjuje da od oko 170.000 zaposlenih trećinu čine straci, zatim u poljiprivredi, a ima mnogo neprijavljenih sezonskih radnika.

„Pored ranije prisutnih radnika iz Bosne i Crne Gore, akcenat je već neko vreme na onima iz Jugoistočne Azije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina, Šri Lanke“, rekao je za Biznis i finansije profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

On objasnio da prilivu stranaca pogoduje i jak trend rasta evro-plata u Srbiji, i dodao da su iskustva sa stranim radnicima protivurečna, od ocena da su nepouzdani i lako napuštaju posao do tvrdnji da su neki od njih surovo eksploatisani i obespravljeni.

„Srbija svake godine izgubi 50.000 potencijalno zaposlenih. Naime, kategorija oko 65 godina, koja broji 120.000 ljudi, odlazi u penziju, dok onih sa 20, koji dolaze na tržište rada, ima tek oko 70.000“, kazao je Arandarenko.

On je ocenio da će se Srbija sve više suočavati sa nestašicama radne snage, što je posledica „hidraulike“, jer ljude iz Srbije povlači razvijeni Zapad, a Srbija povlači one koje može, sa bližih ili daljih destinacija.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković kazao je da su damping cene pod pritiskom stranih radnika jedan od većih problema, zbog čega su sindikati često reagovali.

„Ne možete u neoliberalnom kapitalizmu da zamerate investitoru što je uzeo stranca, to čini i država, a sve funkcioniše po poznatom sistemu. Uzme se kredit od strane banke, ona dovede svoju firmu kao izvođača, a oni onda uzmu naše podizvođače“, predočio je Torlaković.

On je istakao da bi domaće građevinske kompanije, kada bi bile angažovane „mogle zajedno da iznesu taj investicioni ciklus, a naši radnici bi primali plate“.

„To se, međutim, ne dešava, a na ruku planiranom velikom uvozu radnika ide i tek usvojen Zakon o zapošljavanju stranaca, koji je vlast verovatno tempirala baš u susret ovoj priči oko EXPO 2027“, rekao je Torlaković.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu