Povežite se sa nama

Biznis

Milan Đorđević: „Miroslav Tomašević jedini kandidat za direktora EPS-a“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Kandidat za novog direktora Elektroprivrede Srbije je Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije. Kako za Danas kaže Milan Đorđević, jedan od vodećih sindikalaca u EPS-u, Tomašević trenutno važi za jedinog kandidata za prvog čoveka EPS-a.

Kada će Milorad Grčić biti zamenjen na čelnoj poziciji u EPS-u i na koji način će biti izabran novi direktor tog preduzeća u vlasništvu države, Vlada Srbije se još uvek ne izjašnjava. Ono što se spekuliše je da kabinet premijerke Ane Brnabić razmišlja o tome da li da Tomaševića za generalnog direktora izabere na konkursu, koji je u tom slučaju Vlada dužna da raspiše, ili će se ipak odlučiti da ga postavi za v.d. direktora direktnim imenovanjem.

Prema informacijama koje imam Miroslav Tomašević je jedini kandidat za imenovanje na funkciju direktora EPS-a. Reč je o dobrom inženjeru koji se razume u svoj posao, dugo je već u preduzeću i ima sve kvalifikacije da se nađe na toj poziciji. Smatram da bi on bio ispravno i kvalitetno kadrovsko rešenje za položaj direktora – kaže za Danas Đorđević.

On ističe da se sa odlukom o imenovanju novog čelnika EPS-a kasni i da je „EPS u velikom problemu svakog sata, a ne dana“ zbog toga što nema najvažnijeg rukovodioca na vrhu sistema.

Od trenutka kada se saznalo da Grčić napušta čelnu poziciju, na kojoj je u preduzeću je zavladala potpuna anarhija. Rukovodeći kadrovi su potpuno dezorijentisani, ne zna se ko je kome pretpostavljeni. Jednostavno, oseća se izostanak direktora, koji bi kordinirao rad, rukovodio preduzećem i bez koga se prosto ne može funkcionisati na adekvatan način. Prava je nedaća što ta funkcija već nije popunjena. Preduzeće trši štetu zbog toga – navodi naš sagovornik.

On ističe da je Grčić i dalje u EPS-u i da obavlja funkciju direktora, ali da od toga preduzeće nema nikakvu korist, jer se pokazalo da je on nesposoban rukovodilac, koji je uzrokovao ogromne probleme.

Od 1980. godine sam u preduzeću i nikada nisam video rukovodioca koji je načinio više štete od Milorada Grčića. Samo jedna u nizu negativnih stvari, koje je počinio Grčić je pokušaj da razbije sindikat i zaplaši njegovo članstvo na šta smo mi blagovremeno upozorili i oduprli se tome. Između ostalog i zbog toga Grčić više ne zaslužuje da bude na čelu preduzeća – poručuje Đorđević.

Pokušali smo juče da saznamo kod nadležnih u Elektroprivredi Srbije, kada će se Grčić povući sa pozicije vršioca dužnosti direktora preduzeća i kada će i na koji način biti izabran njegov naslednik. Na to, kao i na pitanje da li će ga na čelnoj poziciji zameniti Miroslav Tomašević nismo dobili odgovore do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Podsećanja radi, odlazak Grčića sa funkcije direktora EPS-a prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavivši sredinom decembra, nakon nestašice struje i njenog interventnog uvoza zbog nedovoljnih količina uglja i mazuta, „računajte da je Grčić već podneo ostavku“. Do danas, kako se tvrdi jedan od najbližih saradnika predsednika Srbije u Srpskoj naprednoj stranci, to još uvek nije učinio.

Milorad Grčić je na poziciju vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije postavljen, odlukom republičke Vlade, 15. marta 2016. godine.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis

Nafta „brent“ dostigla 90 dolara po barelu – prvi put od 2014. godine

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Nafta „brent“, koja predstavlja međunarodno merilo za ovu sirovinu, dostigla je cenu od 90 dolara po barelu, prvi put od 2014. godine. Do rekordne cene došlo je usled geopolitičkih tenzija između Rusije i Ukrajine, i povećane potražnje za energentima koja nadilazi ponudu.

Fjučersi evropske nafte „brent“ dostigli su cenu od 90 dolara po barelu, prvi put u poslednjih sedam godina. Skok cene i u Njujorku – i to za čak 2 % – na 87,43 dolara po barelu, javlja Radio-televizija Srbije pozivajući se na sajt CNBC.com.

Zalihe u najvećem američkom naftnom čvorištu Kušingu (Oklahoma) pale su za 1,8 miliona barela treću nedelju zaredom.

Rebeka Babin iz kompanije CIBC Private Wealth kaže da su katalizator viših cena nafte potencijalne sankcije Rusiji, do kojih bi došlo u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

U „Goldman Saksu“ kažu da je malo verovatno da će doći do poremećaja u snabdevanju, ali da bi moglo doći do povećanja cena energenata, s obzirom na ionako zategnuto tržište.

Ranije ovog meseca, iz „Goldman Saksa“ su naveli da „brent“ može dostići 100 dolara po barelu do trećeg kvartala.

Ponuda „crnog zlata“ se oporavlja sporije od tražnje, koja raste brže usled oživljavanja ekonomske aktivnosti, nakon pada zbog pandemije, i povećanja mobilnosti.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu