Konzumiranjem jedne namirnice mogao bi se smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti
Doručak kao obrok može učiniti mnogo više za vaše zdravlje nego što mislite, a novo istraživanje je otkrilo iznenađujućeg saveznika koji može pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti
Kako piše Miror, naučnici su otkrili vezu između konzumiranja jaja i smanjenog rizika od razvoja demencije. Više od 1.000 ljudi prosečne starosti od 81 godine učestvovalo je u studiji, koja je objavljena u The Journal of Nutrition.
Preliminarni rezultati su pokazali da je konzumacija više od jedne porcije nedeljno povezana sa 47 odsto manjim rizikom od razvoja bolesti.
Istraživači su takođe citirali studiju iz 2021. koja je primetila sporiju stopu opadanja pamćenja kod onih koji su konzumirali najmanje jedno jaje nedeljno. Smatra se da je ova korist posebno posledica prirodnog sadržaja holina u jajima, holin je hranljiva materija, koja igra ključnu ulogu u mozgu i nervnom sistemu.
Trenutno se sprovode dalja istraživanja, kako bi se dalje istražile takozvane neurološke prednosti jaja.
Ako uključite u ishranu ove namirnice – ubrzaćete mršavljenje