Povežite se sa nama

Covid19

Kombinacija vakcina pojačava antitela

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Neosnovan je strah da je vakcinacija jednom i revakcinacija drugim tipom vakcine opasna, piše agencija AGI, reči su savetnika komesara za vanredne prilike, Gvida Rasija.

„Naprotiv, miks vakcina pojačava anitela.“

„Na primer, kod onih koji su imunizovani AstraZenekom, a revakcinisani Modernom ili Fajzerom razvija se više antitela“, tvrdi Rasi, koji je bio izvršni direktor Evropske agncije za lekove (EMA). Prema njegovim rečima, kombinacija vakcina nije novost, i to nije eksperiment koji se pravi sa lekom protiv kovida 19.

Mešanje vakcina je već korišćeno sa, na primer, vakcinom protiv hepatitisa A.

Agencija podseća da Italija nije prva evropska zemlja koja „kombinuje“ vakcine protiv kovida 19. To je već urađeno u Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Engleskoj.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Fajzer i nemački partner BioNTech najavili su da SAD mogu da kupe novu verziju vakcine, koja cilja nove verzije virusa.

Fajzer i nemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 miliona dodatnih doza vakcine kovida 19 i da bi mogla da kupi novu verziju vakcine koja cilja nove varijante virusa.

Tom najavom, ukupan broj doza namenjenih Sjedinjenim Državama je 500 miliona doza, sa približno 208 miliona doza već isporučenih, prema vladinim podacima u četvrtak.

Fajzer je prošle godine potpisao ugovor sa američkom vladom za 100 miliona doza vakcine za skoro dve milijarde dolara, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Većina novih doza biće isporučena do kraja godine, a preostalih 90 miliona biće isporučeno do 30. aprila sledeće godine, najavile su kompanije.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak da je sedmodnevni prosek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 % u odnosu na nedelju dana ranije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 % novih slučajeva širom zemlje.

Fajzer je ranije ovog meseca najavio da kompanije planiraju da zatraže odobrenje američkih i evropskih regulatora za dodatne doze svoje vakcine kovid 19.

Kompanije su osmislile novu verziju vakcine koja je usmerena na delta varijantu, koju planiraju da testiraju u narednim nedeljama, ali su navele da bi trenutna vakcina takođe mogla da pruži zaštitu protiv te varijante.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Massage House baner

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu