Connect with us

Hrana

Koji su najbolji svetski ulični specijaliteti?

Unsplash

Koji su to najbolji svetski ulični specijaliteti? To je uvek bila tema o kojoj se ozbiljno raspravlja. Od vijetnamskog bánh mì hleba i grčkih girosa, preko indijskih samosa i meksičkih gringa takosa, gradovi širom sveta se mogu pohvaliti raznim ukusnim uličnim jelima.

Upravo zbog toga je turistički vodič TasteAtlas sakupio ocene svojih čitalaca kako bi ocenio „najbolje“ ulične restorane na svetu. Na osnovu ocena publike napravljena je lista najukusnije hrane a u obzir su uzete sve destinacije sveta, prenosi Tu magazin.

Najbolji svetski ulični specijaliteti

Carne Asada

Prema TasteAtlas-u, ovo su „prvi takosi na svetu“, nastali 1500-ih u Meksiku. Tanki komadi govedine se ispeku, a zatim služe na vrhu kukuruzne tortilje s korijanderom sa različitim salatama i salsama. To je jaka, ukusna i utešna hrana koju vole ljudi širom sveta.

Carnitas

Carnitas je meksičko jelo od dinstane svinjetine. Meso se dinsta na masti nekoliko sati, nakon čega se služi sa korijanderom, lukom naseckanim na kockice, gvakamoleom i tortiljama. Ovo jelo se može naći svuda, od uličnih štandova do otmenih restorana, iako se to često priprema i za posebne prilike i proslave.

Guotie

Guotie su severnokineske knedle pripremljene na pari. Obično su punjene mlevenom svinjetinom, kineskim kupusom, đumbirom, mladim lukom i pirinčanim vinom. Hrskava i istovremeno meka tekstura se postiže posebnim načinom pripreme, dok se dno knedle prži, u posudu se doda malo tečnosti kako bi se ostatak skuvao na pari.

Gringas

Gringas se nalaze na pola puta od takosa do kesadilje. Radi se o dve tortilje između kojih se nalazu topljeni sir, sastojci se razlikuju do regiona gde se pripremaju, ali obično se služe sa mariniranim mesom, lukom i ananasom.

Paratha

Paratha je vrsta hleba pripremljenog u maslacu. Uz hleb obično idu kiseli krastavci, jogurt, kari od mesa i povrća. Varijacije ovog specijaliteta omiljene su u Aziji, od Indije i Šri Lanke do Pakistana, Nepala i Bangladeša.

Bánh mì

Postoji mnogo različitih varijanti ovog popularnog vijetnamskog jela, ali svima je zajednička tema hrskavi francuski baget. Punjen je mešavinom mesa i povrća, obično svinjskom kobasicom, korijanderom i krastavacma. Hrskavi hleb, začini i meso su nasleđe francuskog i kineskog kolonijalizma, dok čili i kiseli krastavci odražavaju vijetnamski uticaj.

Karaage

Ovaj specijalitet se bazira na japanskoj kuhinjskoj tehnici ​​u kojoj se mali komadi mesa ili ribe mariniraju, posipaju brašnom i prže u dubokom ulju. Karaage se obično služe sa kriškama limuna i majonezom.

Lumpiang Shanghai

Lumpiang Shanghai su tanke palačinke od jaja koje se pune mlevenim mesom i prže u dubokom ulju. Ovi hrskavi zalogaji razvili su se iz kineskih prolećnih rolinica, otuda i reč Shanghai u nazivu.

Roti Canai

Ova malezijska glavna ulična hrana je osigurala prvo mesto na listi TasteAtlas-a. Priprema se od testa sa maslacem koje je vrlo tanko razvijeno, a zatim se ta tehnika ponavlja nekoliko puta. Nakon toga, testo se prži u dubokom ulju tako da je tekstura istovremeno i hrskava i mekana. Jelo su u Maleziju donijeli indijski migranti 1800-ih godina.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Koje je najbolje vreme za koje namirnice

Pixabay

Na naše zdravlje utiče i šta jedemo, ali i kada namirnice konzumiramo. Zato je nutricionista Natali Alibrandi napravila satnicu kad je najbolje vreme za uživanje u različitim namirnicama.

6.30 – Sladoled

Japanska studija pokazala je da su ljudi koji su ujutro jeli sladoled bili budniji i manje razdražljivi, a zaključak je da smrznuta hrana ujutru čini da se osećamo budnije. Naime, hladnoća stimuliše visokofrekventne alfa talase u mozgu, a londonski institut za psihijatriju kaže da osim toga, sladoled pruža osećaj zadovoljstva ravan dobitku na lutriji.

7.00 – Jaja i meso

Studija je pokazala da ljudi koji za doručak jedu jaja za ručak unesu manje kalorija.

Hrana bogata proteinima ujutro pomaže da duže ostanemo siti.

10.00 – Kafa i kolač

Idealno vreme za kofein i lagani međuobrok je sredina jutra. Rano ujutro kafa može da uzrokuje anksioznost, jer pojačava kortizol.

„Jedući ono što volite, jer tako smanjujete želju za tim. Zato svaki dan pojedite manji kolač ili komad torte, a najvažnije je da se zaustavite na jednom parčetu“, navodi dr Daniela Jakubovic.

11.00 – Čokolada

Jedna krema rešava problem viška mleka i pravi najbolju zaštitu…

Čokolada ako se jede pre ručka može čak i pomoći u mršavljenju. Jedna španska studija je pokazala da su žene koje su ujutro pojele 100 grama šećera sagorele su više masti i imale niži nivo šećera u krvi.

12.00 – Supa

Niskokalorična supa pola sata pre ručka pomaže mršavljenju.

12.20 – Testenina

Brazilska studija iz 2021. godine pokazala je da unos većine kalorija ranije tokom dana pospešuje gubitak težine i metaboličko zdravlje. Studija je otkrila da testenina za vreme ručka uz zdravu ishranu dovodi do bržeg gubitka kilograma.

17.30 – Banane

Poznato je da banane koje su bogate mineralima i pomažu da smanjite hormon stresa, a pomažu i da se mišići brže opuste.

19.00 – Žitarice

U kombinaciji s ugljenim hidratima iz žitarica, aminokiselina triptofan iz mleka savršena je za uspavljivanje, pa je žitarice s mlekom najbolje da jedete predveče.

21.30 – Kivi

Ako vam je teško da zaspate, sat vremena pre spavanja treba da pojedete kivi, prenosi Sun.

 

(b.i)

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu