Koje su namirnice koje su pravi izbor za podsticanje stvaranja kolagena?
Objavljeno 05/08/2025
0
75 Views

Zajedno deluju kako bi koža ostala puna, otporna i glatka. Dok kolagen pruža strukturu, elastičnost omogućava koži da se nakon rastezanja vrati u prvobitno stanje. Međutim, kako starimo, naročito nakon ulaska u tridesete i četrdesete godine, telo prirodno smanjuje proizvodnju oba proteina, što dovodi do tanje kože, finih linija i opuštenosti.
Srećom, nivo kolagena moguće je obnoviti i očuvati pravilnom ishranom. Određene namirnice bogate su hranljivim materijama, koje pomažu telu da iznutra podstakne proizvodnju kolagena, a stručnjaci sa portala She Finds izdvojili su najbolje izbore.
Losos, naročito ako se konzumira sa kožom, bogat je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu da koža ostane mekana, hidrirana i sjajna. Koža ribe sadrži morski kolagen koji podržava prirodnu proizvodnju ovog važnog proteina u telu. Osim toga, zdrave masti deluju protiv upala, što može doprineti čistijoj i smirenijoj koži.
Piletina je prirodno bogata kolagenom, posebno u vezivnim tkivima i koži. Redovno konzumiranje piletine obezbeđuje telu aminokiseline potrebne za obnavljanje i očuvanje zdrave strukture kože. To je jednostavan i svakodnevan način da podržite čvrstu i mladoliku kožu.
Jaja, naročito belanca, odličan su izvor prolina – aminokiseline koja igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena. Takođe sadrže sumpor, koji doprinosi zdravlju i elastičnosti kože. Iako ne sadrže kolagen direktno, jaja organizmu obezbeđuju gradivne elemente potrebne za njegovu sopstvenu proizvodnju.
Pomorandže, limun, limeta i grejp bogati su vitaminom C, koji je ključan za sintezu kolagena. Bez dovoljne količine vitamina C, telo ne može pravilno stvarati ni skladištiti kolagen. Ovo sočno voće takođe štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, održavajući je svetlom i ujednačenog tena.
Spanać, kelj i blitva puni su antioksidanata, vitamina C i hlorofila – sastojaka koji podstiču proizvodnju kolagena i štite kožu od oštećenja. Ovo povrće pomaže u jačanju prirodne zaštitne barijere kože, održava je čvrstom i hidriranom, a uz to je niskokalorično i bogato hranljivim materijama.
Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem – jednim od glavnih uzročnika razgradnje kolagena. Takođe sadrži i vitamin C, koji pomaže telu da stvori više kolagena. Zanimljivo je da kuvani paradajz, na primer u sosovima ili supama, omogućava bolju apsorpciju likopena.
Bademi, čia semenke, laneno seme i orasi bogati su nutrijentima korisnim za kožu, poput vitamina E, cinka i zdravih masti. Oni pomažu u zaštiti postojećeg kolagena, smanjuju upale i podržavaju prirodni proces obnove kože. Već jedna šaka dnevno može napraviti veliku razliku, a lako se mogu dodati u ovsene kaše, salate ili jogurt.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.