Koje su najzdravije jesenje namirnice? Ima ih dosta, ali jedna je šampion
Jesen je razdoblje bogato sezonskim voćem i povrćem, što je idealno za pripremu hranjivih i ukusnih jela
Jesenja hrana ne samo da je ukusnija i pristupačnija u sezoni, već je bogata hranjivim materijama koje mogu obogatiti našu ishranu, tvrdi dijetetičarka Natalie Rizo.
Jesen je jedno od mojih omiljenih godišnjih doba za voće i povrće. S sezonskim opcijama, uključujući bundeve, tikve, kruške i još mnogo toga, postoji mnogo ukusnih zdravih opcija.
Osim toga, sezonska hrana boljeg je ukusa i pristupačnija, rekla je za Today.
Ipak, jedno voće izdvojila je kao najzdravije: nar. Ovo voće bogato je vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i folatima. Nar sadrži polifenole, biljna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv upala. Istraživanja pokazuju da konzumacija nara može da smanji rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ističe dr .
Osim nara, navela je još nekoliko odličnih jesenjih namirnica.
Pored nara, našlo se još na spisku namirnica za jesen:
Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C i pomažu u probavi i jačanju imuniteta.
Ova svestrana voćka može da se koristi u mnogim slatkim i slanim jelima, kaže Rizo.
Bundeva
Bundeva je puna beta-karotena, prekursora vitamina A, koji je dobar za zdravlje očiju i borbu protiv upala. Može se koristiti u čorbama, kolačima i doručcima poput kaša i smutija, objašnjava dijetetičarka.
Pečurke
Iako pečurke rastu tokom cele godine, njihov zemljani ukus i mesnata tekstura posebno se uklapaju u jesenja jela.
Rizo navodi: Pečurke su jedino povrće koje sadrži vitamin D, ključan za zdravlje kostiju, koji je teško dobiti putem ishrane. Budući da je vitamin D rastvorljiv u mastima, kuvanje gljiva na masnoći, poput maslinovog ulja, poboljšava njegovu apsorpciju.
Kruške
Kruške su ne samo svestrane i slatke, već su i bogate vlaknima. Svaka kruška sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana, što je korisno, jer većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana.
Važno je jesti i koru, jer je upravo ona najbogatiji izvor vlakana, tvrdi dijetetičarka.
Prokelj
Prokelj postaje sve popularniji. Bogat je vlaknima i vitaminom C što pomaže održavanju zdravlja probavnog i imunog sistema tokom hladnijih meseci. Lako se peče i može se poslužiti kao prilog ili čak postati glavni sastojak, zaključuje dr.