Connect with us

Hrana

Ko gricka noću, ne pamti dobro

Pixabay

Da nije dobro jesti neposredno pre odlaska u krevet, već znamo. Ali, osim za srce i pritisak, konzumiranje hrane u ponoć štetno je i za mozak. Preciznije, negativno utiče na hipokampus, deo mozga u kom se formiraju sećanja.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji testirali su ovu teoriju na miševima koji su u toku dana primili blage elektrošokove. Jedna grupa hranjena je u toku dana, druga kasno uveče. Sutradan, miševi iz druge grupe pokazali su strah kad su stavljeni na isto mesto na kom su prethodnog dana dobili elektrošok, što znači da su se setili.

„Pokusni kunići“ iz prve grupe nisu imali strah, što naučnici objašnjavaju činjenicom da su miševi noćne životinje, a da je činjenica da su hranjeni u pogrešno vreme, u toku dana, ostavila negativne efekte na njihovu memoriju.

Ova teorija nije testirana na ljudima, ali naučnici veruju da isti princip važi i na nama, s tim što na pamćenje utiče konzumiranje hrane u kasnim satima. Zaključak eksperimenta je važan ne samo za ljude koji imaju naviku da grickaju kasno, već i one koji rade noću pa su prinuđeni da jedu obroke u nevreme.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Jesti sir svaki dan – da li je zdravo i koje su posledice?

Pixabay

Sir je ukusna mlečna poslastica koja se često konzumira samostalno ili kao sastojak raznih jela, ali da li ste se zapitali kakve bi mogle da budu posledice svakodnevnog konzumiranja sira?

Eat This piše šta se dešava u vašem telu kad svakodnevno konzumirate ovaj mlečni proizvod.

Povećani unos kalcijuma: Sir je izvor visokokvalitetnih proteina i kalcijuma, ključnog za zdrave kosti. Istraživanja pokazuju da kalcijum ne samo da održava kosti već može i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, snižavanju krvnog pritiska, sprečavanju preeklampsije i može vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu.

Moguće smetnje s varenjem: Ako ste netolerantni na laktozu, sir može da izazve probleme s varenjem poput nadutosti, gasova i proliva.

Dobra vest je da je sir značajno manje bogat laktozom od mleka i jogurta. Tvrdi, zreli sirevi imaju najmanje laktoze i obično se dobro podnose u malim količinama.

Poboljšanje mikrobioma creva: Određene vrste sireva, poput čedra, mogu da pruže korisne probiotike koji podržavaju zdravlje crevnog sistema.

Potencijalno smanjenje rizika od bolesti srca: Iako je sir bogat zasićenim mastima, istraživanja sugerišu da konzumacija sira ne mora nužno da poveća rizik od bolesti srca.

Štaviše, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet, koje je uključilo 135.000 učesnika iz 21 zemlje, nije pronašlo nikakvu povezanost između unosa mlečnih proizvoda, uključujući sir, i rizika od bolesti srca ili većih koronarnih problema. U stvari, istraživanje je izvestilo da su osobe koje su unosile više od jedne porcije mlečnih proizvoda s punim ili niskim udelom masti dnevno imale smanjen rizik od bolesti srca, srčanog udara ili smrti od bolesti srca.

Podrška oporavku mišića nakon vežbanja: Sir je izvor proteina koji može pomoći u oporavku mišića nakon vežbanja.

Kontrola kalorijskog unosa: Treba paziti na količinu sira koju unosite jer je bogat kalorijama te ga je lako preterano konzumirati. Osigurajte da sir kombinujete s drugim zdravim namirnicama i sastojcima poput integralnih žitarica, sušenog voća, povrća i zelene salate.

Na kraju, sir može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu ishrane, ali treba paziti na porcije zbog kaloričnosti i sadržaja zasićenih masti.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu