Connect with us

Magazin

Kako glavobolje razlikovati i lečiti

Pixabay

Glavobolje se mogu značajno razlikovati i to u zavisnosti od jačine, bolnog mesta, učestalosti i uzrocima. Prava dijagnoza omogućava da se ovaj problem efikasnije i brže reši.

Glavobolje koje nazivamo primarnim su stanja u kojima je sama glavobolja glavni problem i nije simptom neke bolesti.

Dok bol kod primarnih glavobolja zaista može biti jak, ovaj tip glavobolja nije opasan. Bol povezan sa primarnom glavoboljom dolazi od upala osetljivih delova tela oko vrata i glave, uključujući krvne sudove i mišiće.

Postoji nekoliko kategorija primarnih glavobolja. Neki od najčešćih tipova primarnih glavobolja su migrena,tenziona glavobolja, klaster glavobolja (zahvata jedan deo glave), hipnička glavobolja.

Sekundarne glavobolje su uzrokovane nekim drugim stanjem koje pokreće područja osetljiva na bol u vratu i glavi čoveka. Sekundarne glavobolje su retke, ali mogu biti i mnogo ozbiljnije od primarnih, i mogu biti znak upozorenja ozbiljnijeg osnovnog stanja, uključujući tumore mozga, meningitis, povrede, aneurizmu…

Sekundarne glavobolje obično počinju odjednom i veoma su bolne a pošto mogu ukazivati na neko zaista opasno stanje, sko vi ili neko koga poznajete doživite iznenadni, jak bol u glavi, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Zašto glava boli

Glavobolje mogu biti uzrokovane brojnim faktorima, kao što su poremećaji funkcije vrata, očiju, mozga, vilične kosti, ali i problema sa zubima.

Neki faktori koji mogu doprineti nastanku primarnih glavobolja uključuju primenu određenih lekova, dehidriranost, promenu nivoa hormona, probleme sa neredovnom, lošom ishranom…

Drugi faktori, takođe poznati kao okidači su pulsirajuće ili jako svetlo, određene namirnice (kofein, crno vino, čokolada, stari sirevi), stres i premalo ili čak – previše sna.

Lečenje i ublažavanje glavobolje

Kada se desi primarna glavobolja, spas je uglavnom za mnoge u uzimanju tablete. Kako biste izbegli glavobolje, ponašajte se preventivno u smislu vođenja zdravijeg načina života.

Bol od hronične glavobolje može biti i frustrirajući i iscrpljujući. Identifikovanje vašeg tipa glavobolje je prvi korak je upravljanje bolom i pronalaženje uspešnih opcija lečenja, a za to je potrebna pomoć stručnjaka.

Svaka vrsta glavobolje zahteva različite metode lečenja.

Međutim, lečenje glavobolje je isto toliko umetnost koliko i nauka. Dva pacijenta koja na isti način opisuju svoj bol od glavobolje neće nužno pronaći olakšanje od istog tretmana glavobolje. Često nam je potreban proces pokušaja i grešaka da bismo pronašli efikasne opcije lečenja.

Bol od migrenskih glavobolja je jak, pulsirajući bol koji može trajati i nekoliko dana. Mnogi ljudi koji pate od migrene imaju porodičnu istoriju migrenskih glavobolja. Efikasno lečenje migrenskih glavobolja uključuje omaranje u mirnoj zamračenoj sobi, tople ili hladne obloge, masažu…

Nekada će lekari propisati i lekove kao terapiju kao i transkranijalnu magnetnu stimulaciju – terapiju koja koristi električne struje da stimuliše nervne ćelije u mozgu.

Tenzione glavobolje karakteriše bol oko potiljka, slepoočnica i čela. Mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Neke opcije lečenja koje su efikasne za tenzijske glavobolje uključuju fizikalnu terapiju, relaksante mišića, lekove kao što su ibuprofen i aspirin…

Klaster glavobolja je vrsta glavobolje koja je relativno kratkotrajna, obično traje između 20 minuta i dva sata. Simptomi uključuju i začepljen nos i suzenje. Efikasne opcije lečenja klaster glavobolje uključuju terapiju kiseonikom, sprejeve koji se dobijaju na recept, ali i lekove koji se daju u vidu injekcije.

Hipničke glavobolje uglavnom pogađaju žene u postmenopauzi i javljaju se tokom noćnog sna. Efikasne opcije lečenja hipničkih glavobolja uključuju medikamente, koji se obično daju pre spavanja, i sadrže blokatore kalcijumskih kanala (povećavaju dotok krvi i kiseonika u srce), kofein i litijum.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža?

Photo: Unsplash

Za vreme božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.

Kako je precizirano, tokom kontrole proveravaće se potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, kao i rokove upotrebe, a veterinarski inspektori uzorkovaće ribe i slati uzorake u ovlašćene laboratorije.

Uprava za veterinu je upozorila građane da prilikom kupovine ribe posebnu pažnju treba da obrate na to da riba ne sme neprijatno da miriše, da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe, na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a da su promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni znaci kvarenja.

Dodaje se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuje potrošače i da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva.

Potrošači se pozivaju i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu