Connect with us

Biznis

Izlazak Ujedinjenih Arapskih Emirata iz OPEK-a ne bi imalo značaj na tržištu nafte

Photo: Unsplash

Ako Ujedinjeni Arapski Emirati napuste organizaciju proizvođača nafte OPEK, to ne bi u prvom trenutku u značajnijoj meri uticalo na globalno tržište “crnog zlata”, smatra Metju Bej analitičar u konsultantskoj firmi Rane.

Iako su UAE veliki igrač u OPEK-u, ipak je Saudijska Arabija ta koja je bitniji faktor kada je reč o uticaju na naftna tržišta, smatra on.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije dugoročno pitanje je, međutim, može li se OPEK prilagoditi novoj paradigmi na globalnom nivou u kojoj zapadne zemlje aktivno pokušavaju smanjiti emisije i odstupiti od nafte i gasa.

UAE su članica OPEK-a koja pokušava biti najagresivnija u otkrivanju kako se uklapa u novu paradigmu. Ako UAE na kraju napuste OPEK, to bi mogao biti znak da su procenili da će ta organizacija težiti da se prilagodi svetu koji se fokusira na smanjenje emisija, kazao je Bej.

Ranije ovog meseca, list Vol strit žurnal je objavio da su zvaničnici Emirata rekli da se u UAE vodi interna debata o napuštanju OPEK-a.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ 8. i 9. juna u Beogradu

Photo: Unsplash

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na sektore voća, povrća i vinogradarstva, biće održana 8. i 9. juna u Beogradu.

Konferencija će okupiti proizvođače, pružaoce digitalnih rešenja, privredna udruženja, zadruge, organizatore proizvodnje, eksperte, predstavnike Univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija, i to iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, najavili su organizatori.

Kroz niz prezentacija, panel diskusija i primera iz prakse, posetioci će upoznati aktuelne globalne trendove, rešenja dostupna u Srbiji i regionu, uspešne primere primene, kao i prednosti koje mogu doprineti održivosti i profitabilnosti poljoprivrednog ekosistema.

Prvi dan događaja, 8. juna, posvećen je prezentacijama, povezivanju učesnika i mini izložbi dostupnih digitalnih rešenja.

Drugog dana, 9. juna, planiran je obilazak farme Berry log na Kosmaju i sela Šepšin gde će učesnici moći da vide primenu pametnog sistema za navodnjavanje i druge tehnološke inovacije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu