Connect with us

Poslovanje

EU: „KOSTT i Elektrosever postigli tehnički dogovor o primeni energetskog sporazuma“

Foto: Unsplash

Evropska unija i Operator elektroenergetskog sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) potvrdili su da su ta kompanija i srpska kompanija „Elektrosever“ 18. oktobra postigli tehnički dogovor o primeni Mape puta za energetski sporazum.

Nakon potpisivanja sporazuma, kako su za Radio slobodna Evropa rekli iz pres službe EU, „Elektrosever“ je dostavio podatke o kupcima na severu Kosova.

EU je saopštila da je dogovor postignut uz njeno posredovanje, nakon što je Kosovo započelo procedure predviđene sporazumom, da se srpskoj kompaniji „Elektrosever“ oduzme dozvola za rad na Kosovu.

„Kosovo je obavestilo EU o pokretanju 15-dnevne faze konsultacija prema članu osam Mape puta uz posredovanje EU. Kao rezultat posredovanja EU, 18. oktobra, KOSTT i Elektrosever su finalizirali i potpisali sporazum o tehničkim standardima, u skladu sa članom 3. Mape puta. Istog dana, Elektrosever je predao podatke o kupcima, u skladu sa članom dva Smernice“, rekli su iz EU.

Oni su pozvali stranke da bez odlaganja sprovedu sve obaveze koje proizilaze iz Mape puta, jer sa približavanjem zimske sezone, prema EU, nema vremena za gubljenje.

„Nastavljamo da pozivamo sve važne učesnike da se angažuju na konstruktivan način i da bez daljeg odlaganja sprovedu svoje preostale obaveze iz Mape puta“, navodi se u odgovoru pres službe.

Predsednik Upravnog odbora „KOSTT-a“ Jeton Mehmeti, takođe, je potvrdio dogovor sa „Elektroseverom“.

On je rekao da je kompanija „Elektrosever“ ispunila tražene uslove na osnovu energetskog vodiča i dostavila spisak potrošača na severu.

„Sporazum o poštovanju tržišnih pravila, Ugovor za odgovornu stranu za balans, Ugovor o otkupu energije iz obnovljivih izvora energije Elektrosever je potpisao 14. oktobra, dok su prihvaćeni u utorak“, rekao je Mehmeti.

Prema prištinskim medijima, razlog za odlaganja potpisivanja dogovora je bila činjenica da je „Elektrosever“ svoje obaveze prema „KOSST“ uz naznaku kosovske kompanije i Kosova dostavila sa asteriksom, što „KOSTT“ nije prihvatio.

Prema istim medijima, „Elektrosever“ se u sporazumima i zahtevu „KOSTT-u“ Kosovu obratio sa „Republika Kosovo“.

Kosovo i Srbija su 21. juna uz posredovanje EU potpisale Mapu puta za sprovođenje Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga dve zemlje.

„Elektrosever“ je 24. juna dobio licencu Kancelarije regulatora za energetiku Kosova (KRE) za snabdevanje električnom energijom građana četiri opštine naseljene srpskom većinom na severu Kosova, kao i za njihovu naplatu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

CBK: „Izvoz Kosova u septembru pao za 7,2 %, trgovinski deficit veći za 4,8 %“

Photo: Unsplash

Centralna banka Kosova (CBK) je objavila da je izvoz sa Kosova u septembru ove godine bio za 7,2 % manji u odnosu na isti period lane i da je iznosio 645,5 miliona evra.

CBK je navela da je „izvoz za ovaj period opao za 7,2 % i iznosio je 645,5 miliona evra“, ta da je, kako je objavila, „695,5 miliona evra bio do septembra 2022. godine“.

„U međuvremenu, uvoz robe je zabeležio blagi rast od 2,6 %, dostigavši vrednost od 3,93 milijarde evra, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 3,83 milijarde evra”, dodala je CBK.

Do septembra ove godine je trgovinski deficit bio 3,29 milijardi evra što je za 4,8 % više nego 2022.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu