Dubai čokolada negativno utiče na zdravlje
Ceo svet je već mesecima unazad lud za popularnom Dubai čokoladom, ali kakve posledice ona ima na zdravlje?
Popularna čokolada svojim sastojcima – pistaćima, tahinijem i pečenim kadaifom – privukla je veliki broj ljudi. Međutim, njena visoka cena nije jedini problem vezan za ovaj desert.
Iako privlači pažnju luksuznim izgledom i neodoljivim ukusom, dijetetičarka Merve Bajram upozorava na štetnost ove čokolade.
„Šećer, mast, kofein i drugi sastojci u Dubai čokoladi mogu negativno da utiču na varenje, izazivajući refluks, gasove i grčeve, posebno kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom“, objašnjava Bajram.
Dubai čokolada, bogata pistaćima, može biti rizična za ljude alergične na njega.
Bajram upozorava:
„Krema od pistaća i tahini od susama mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, dok gluten u kadaifu predstavlja problem za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten. Pečeni kadaif može biti težak za varenje, ali je manje verovatno da će izazvati alergiju reakcije“.
Bajram ističe da Dubai čokolada sadrži mnogo šećera, koji brzo podiže nivo glukoze u krvi, stimuliše lučenje insulina, a vremenom može da dovede do insulinske rezistencije i poveća rizik od dijabetesa tipa 2.
Lovorov list moćan začin i lek