Povežite se sa nama

Magazin

Dobre vesti za sve pivopije

Objavljeno

on

Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Ilinojzu otkrilo je kako konzumacija piva može ljude da učiniti pametnijima, pogotovo kada je u pitanju kreativno rešavanje problema.

U istraživanju je učestvovalo 40 muškaraca uzrasta između 21 i 30 godina. Polovina grupe popila je dve pinte (oko 0,56 l) piva dok ostali učesnici nisu konzumirali nikakav alkohol. Svi su morali da reše seriju zadataka sa asocijacijama (dobili su skup reči kojima su morali da predlože reč koja se uklapa u taj skup).

Rezultat?
Grupa koja je konzumirala pivo rešila je 40% više zadataka od svojih treznih kolega, a takođe im je za rešavanje zadataka trebalo manje vremena! S druge strane, ispitanici koji su konzumirali pivo i bolje rešavali kreativne zadatke zapravo su ostvarili lošije rezultate na testovima memorije.

Naš mozak može da raditi onoliko brzo koliko radi najsporija moždana ćelija. Takođe, znamo da prekomerna konzumacija alkohola ubija moždane ćelije.

No prirodno je da alkohol najpre ubija spore i slabe moždane ćelije. Na ovaj način redovna konzumacija piva eliminiše najsporije moždane ćelije, te čini mozak bržom i efikasnijom mašinom.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Šta će se dogoditi ako jedete bananu svaki dan?

Objavljeno

on

Ovo omiljeno voće obiluje jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalijuma koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad nervnog sistema i dobro funkcionisanje srca.

Ali, ipak treba pripaziti s unosom ove voćke, jer prema rečima stručnjaka, preporuka je da se tokom dana pojede banana ili dve. Preterana konzumacija bilo koje namirnice, čak i ako se radi o zdravim bananama, može voditi do nakupljanja kilograma.

Evo šta jedna banana dnevno čini za vaš organizam:

Poboljšava rad probavnog sistema

Prema studiji iz 2017. godine, banana je bogata jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, koja pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje creva.

Možete izgubiti višak kilograma

Kako je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da dugo ostanete siti, bez obzira na to što jedna banana sadrži samo 100 kalorija. Nalazi se na listi najzdravijih namirnica koje utiču na gubitak kilograma.

Budi energiju

Posebno ako je pojedete pre fizičke aktivnosti, ona može da pojača nivo energije i spreči osećaj umora tokom dana. Upravo to dokazuje da banane podižu nivo energije i olakšavaju naprezanje. To se može videti i tokom teniskih mečeva, na primer, kada teniseri između gemova i setova iz torbe vade upravo ovo voće i jedu ga.

Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i uopšteno budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje nervnog sistema i brani nas od depresije i stresa.

Kalijum je važan za zdravlje

Banane su poznate po tome što sadrže kalijum, ali da li ste znali da on može da utiče na zdravlje srca? Važno je znati da može i da će upravo konzumacija jedne banane na dan zaštititi zdravlje srca. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalijuma u organizam, što može imati direktan uticaj na krvni pritisak i ostale delove kardiovaskularnog sistema. Istraživanja čak pokazuju da ishrana bogata kalijumom može smanjiti rizik od obolevanja od bolesti srca za čak 27 posto.

Poboljšaćete vid

Prema istraživanjima, banana sadrži vitamina A koji štiti oči i vid i poboljšava noćni vid. Nema potrebe da jedete šargarepu svaki dan kad možete i jednu bananu koja, ne samo da će poboljšati vid, već će čuvati celokupno zdravlje organizma.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Massage House baner

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu