Connect with us

Biznis

Danas: „‘Grčićev čovek’ novi kandidat za direktora EPS-a“

Foto: Unsplash

Iako je dosad jedini kandidat za funkciju v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, o kome je razmišljala Vlada Srbije, bio Miroslav Tomašević u međuvremenu se kao opcija, koja bi na čelu preduzeća zamenila Milorada Grčića pojavilo i ime Vladimira Markovića, izvršnog direktora za razvoj strateških projekata.

Kako Danas saznaje Vladimir Marković je faktički bio Grčićev zamenik u preduzeću i zbog toga ima njegovu, ali i podršku uticajnog biznismena člana Srpske napredne stranke zainteresovanog za kadriranje u elektroenergetskom sektoru Srbije.

Vladimir Marković je Grčićev čovek. Ako bi on bio izabran na mesto direktora, to bi bilo loše za interese preduzeća, jer bi se nastavilo sa nakaradnom politikom iz perioda Grčića, koja je dovela do kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje. Ne može se reći da Marković nije školovan i da ne vodi dobro sektor u preduzeću kojim se bavi. Međutim, on nema apsolutno nijednu kvalifikaciju, niti potencijal da bi mogao da obavlja tako važan posao, kao što je pozicija direktora Elektroprivrede Srbije. Ako se Vlada odluči za njega to će biti katastrofalno rešenje, navodi sagovornik Danasa u Elektroprivredi Srbije, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima Marković je „na liniji Srpske napredne stranke“, te je to razlog zbog koga se razmišlja o njemu.

Njegov izbor bi odgovarao u potpunosti Grčiću, koji bi zadržao uticaj u preduzeću i elektroenergetskom sektoru. Takođe, podršku mu daje jedan veoma bogat i što je najvažnije uticajan član SNS. Taj biznismen ima veoma dobre veze u najužem rukovodstvu stranke i naravno blizak je predsedniku Srbije. Dakle, moglo bi se reći da uticajan lobi u SNS promoviše Markovića kao kandidata, objašnjava naš sagovornik.

Među zaposlenima u Elektroprivredi Srbije se priča da Markovića podržava i Sindikat radnika EPS-a, čije je rukovodstvo uživalo podršku Grčića, dok je on bio na čelu tog preduzeća. Navodno je rukovodstvo tog sindikata uputilo dopis premijerki Srbije Ani Brnabić u kome je predložilo da novi v.d. direktora EPS-a bude Vladimir Marković.

Međutim, u Sindikatu radnika EPS-a za Danas kategorično demantuju tako nešto.

To nije tačno. Sindikat radnika EPS-a nije poslao dopis premijerki u kome traži da Vladimir Marković bude izabran za v.d. direktora preduzeća. Nije to posao sindikata, saznaje Danas od nadležnih u Sindikatu radnika Elektroprivrede Srbije.

Dok se ime Markovića nije pojavilo među onima za koje se spekuliše da mogu da se nađu na funkciji v.d. direktora EPS-a jedini kandidat za tu poziciju, prema informacijama iz preduzeća, bio je Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije. Zaposleni tvrde da je reč je o dobrom inženjeru, koji se razume u svoj posao, dugo je već u preduzeću i ima sve kvalifikacije da se nađe na toj poziciji.

Spekulacije da se rukovodstvo Srpske napredne stranke premišlja, koje bi rešenje na funkciji v.d. direktora EPS-a bilo najbolje i da se ipak nakon početne orijentacije, da to bude Tomašević u igri sada nalaze i drugi kandidati, potvrđuje i činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će prvi čovek Elektroprivrede Srbije biti izabran zaključno sa 14. januarom, ali se to ipak nije desilo.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Biznis i finansije: „Tržište rada u Srbiji neće moći da isprati izgradnju objekata za EXPO 2027“

Photo: Unsplash

Ovi projekti, koji će državu većinom iz kredita koštati 12 milijardi evra, kako je navedeno neće biti ugroženi, jer se ona oslanja na strane kompanije i uvoz radne snage.

Rešenje za nedostatak radne snage su strani radnici, što je olakšano usvajanjem novog zakona kojim skraćena i pojednostavljena procedura dobijanja radnih dozvola kojih je 2020. izdato 13.000, zatim je 2021. izdato 25.000 i 2022. bilo ih je 35.000, a procene su da će taj broj do kraja ove godine biti udvostručen.

Najviše radnika je angažovano u građevini gde se procenjuje da od oko 170.000 zaposlenih trećinu čine straci, zatim u poljiprivredi, a ima mnogo neprijavljenih sezonskih radnika.

„Pored ranije prisutnih radnika iz Bosne i Crne Gore, akcenat je već neko vreme na onima iz Jugoistočne Azije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina, Šri Lanke“, rekao je za Biznis i finansije profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

On objasnio da prilivu stranaca pogoduje i jak trend rasta evro-plata u Srbiji, i dodao da su iskustva sa stranim radnicima protivurečna, od ocena da su nepouzdani i lako napuštaju posao do tvrdnji da su neki od njih surovo eksploatisani i obespravljeni.

„Srbija svake godine izgubi 50.000 potencijalno zaposlenih. Naime, kategorija oko 65 godina, koja broji 120.000 ljudi, odlazi u penziju, dok onih sa 20, koji dolaze na tržište rada, ima tek oko 70.000“, kazao je Arandarenko.

On je ocenio da će se Srbija sve više suočavati sa nestašicama radne snage, što je posledica „hidraulike“, jer ljude iz Srbije povlači razvijeni Zapad, a Srbija povlači one koje može, sa bližih ili daljih destinacija.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković kazao je da su damping cene pod pritiskom stranih radnika jedan od većih problema, zbog čega su sindikati često reagovali.

„Ne možete u neoliberalnom kapitalizmu da zamerate investitoru što je uzeo stranca, to čini i država, a sve funkcioniše po poznatom sistemu. Uzme se kredit od strane banke, ona dovede svoju firmu kao izvođača, a oni onda uzmu naše podizvođače“, predočio je Torlaković.

On je istakao da bi domaće građevinske kompanije, kada bi bile angažovane „mogle zajedno da iznesu taj investicioni ciklus, a naši radnici bi primali plate“.

„To se, međutim, ne dešava, a na ruku planiranom velikom uvozu radnika ide i tek usvojen Zakon o zapošljavanju stranaca, koji je vlast verovatno tempirala baš u susret ovoj priči oko EXPO 2027“, rekao je Torlaković.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu