Connect with us

Zanimljivosti

Da li ste se nekad zapitali kako su nastali bankomati?

Pixabay

Bankomat – mašina bez koje većina ne može da „pregura“ mesec – proslavio je 52. rođendan u junu ove godine, na dan kada je prvi takav uređaj postavljen 1967. godine u banci u severnom Londonu.
Iako se pronalazačem bankomata smatra Džon Šeperd-Baron, prvi kome je palo na pamet da uzima novac sa svog računa pomoću mašine zapravo bio je američki inovator jermenskog porekla Luter Džorž Simijan, i to 1939. godine.

Njegovom idejom oduševila se banka „Sitigrup“ i ponudila tu uslugu svojim klijentima. Međutim, nakon nekoliko meseci banka je objavila da prestaje s projektom zbog nedostatka interesa.

Nakon toga, dugo niko nije bio zainteresovan za razvoj uređaja, a tek gotovo 30 godina kasnije (1967) banka „Berklis“ u Londonu ga je postavila, što je predstavljalo početak razvoja i širenja bankomata po celom svetu.

Taj prvi uređaj za novac imao je jednu manu. Naime, koristile su se jednokratne kartice s jedinstvenim iznosom od deset funti.

Mogućnost koja je bankomate podigla na viši nivo, uvedena je godinu kasnije, a za to je zaslužan Donald Vetcel iz Dalasa. On je omogućio da ljudi koriste bankomat za osnovnu funkciju – da uzmu bilo koju svotu, uz uslov da je imaju na računu.

Neki od prvih bankomata nisu odmah vraćali karticu korisniku, već je on po nju morao da ode u najbližu poslovnicu.

Najviše bankomata na milion stanovnika na području zapadne Evrope ima Portugal – 1.540. Velika Britanija ih ima 1.074, a evropski prosek je 960. Najmanji broj bankomata na milion stanovnika u Evropi ima Švedska – samo 333.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

LifeStyle

Nositi prsten na lančiću ima posebnu simboliku, evo i koju

Unsplash

Sigurno ste primetili da neke osobe nose prsten na ogrlici, ili ste i vi ljubitelj ovog autentičnog načina nošenja nakita. Da li je to samo modni trend ili ima posbeno značenje? Otrivamo najčešće razloge zašto žene nose prsten na lančiću!

Nošenje prstena kao privezak često se primenjuje iz praktičnih razloga, na primer zbog posla koji na rukama onemogućava nošenje nakita, ali i zbog zdravstvenih razloga.

Osobe koje pate od reumatoidnog artritisa često ne mogu nositi nakit na prstima, ali da okače prsten na ogrlicu odlučuju se i osobe koje dobiju višak kilograma ili im otiču prsti.

Postoji samo jedno simbolično značenje zbog kojeg se prsten nosi oko vrata, a to je zavet ili obećanje. Kada nekoj osobi nešto obećate ili se zavetujete sa njom, u nekim kulturama prsten se onda kači na ogrlicu i nosi oko vrata. Takođe, ovo može biti simbol autentičnosti i želje osobe da pokaže kako je drugačija, svoja, posebna.

Mnoge žene na ovaj način nose prstenje svoje majke ili bake koje su dobile kao nasledstvo. Ukoliko im ovaj prsten ne odgovara, onda ih umesto na prst, stavljaju na ogrlicu i tako nose kao posebnu uspomenu na neku osobu. Na ovaj način prsten je i bliže srcu. U nekim kulturama prsten na ogrlici nosile su udovice, piše Kurir Stil.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu