Čokolada – istorijski razvoj i njene blagodeti
Objavljeno 07/08/2025
0
44 Views

Istorija mogima omiljene poslastice, čokolade, seže hiljadama godina unazad. Prvi poznati korisnici kakaa bili su drevni Maje i Asteci u Srednjoj Americi. Oni su zrna kakaa koristili kao sredstvo plaćanja, što pokazuje koliko je ova namirnica bila dragocena.
Tako otkrivena čokolada putovala je po svetu i u Evropu stigla u 16. veku, najpre kao napitak od kakaa služen sa vanilom i cimetom, a potom u čvrstom obliku, čokolada kakvu danas poznajemo.
Danas je čokolada i dalje jedna od najvažnijih trgovinskih roba u svetu. Međutim, kritična sirovina kakao i proizvodnja čokolade i nemaju tako lepu priču.
Čokolada ima visok vodeni otisak, jer je biljka kakaa izuzetno zahtevna po pitanju vode.
Za proizvodnju 100 grama čokolade potrebno je čak 1.700 litara vode. U količinu od 1.700 litara, koliko je potrebno za uzgoj i preradu zrna kakaoa neophodnih za proizvodnju 100 g čokolade, ulazi voda za navodnjavanje kakaa, ali i za preradu i transport (tzv. virtuelna voda sadržana u proizvodu). Vodeni otisak je u ovom slučaju ukupna količina vode koja se troši tokom celokupnog proizvodnog procesa. Dakle, kada se uzme u obzir voda potrebna za uzgoj kakaoa, mleka i šećera, kao i voda potrebna za fermentaciju, sušenje, preradu i pakovanje, dobija se 1.700 litara.
Možda 1.700 litara vode ne zvuči kao da je to mnogo, ali to je količina koja se utroši na samo 100 grama čokolade. Za kilogram čokolade potrebno je 17.000 litara.
Još jedna zabrinjavajuća činjenica nastaje kada otkrijemo podatak da se za samo 100 grama čokolade ispusti čak tri kilograma ugljen-dioksida. Na zaboravimo da je najvažniji gas sa efektom staklene bašte na Zemlji ugljen-dioksid (CO2).
Nevidljivi gas koji je potreban biljkama za rast, a ljudi i životinje ga izdišu, danas izaziva najveću zabrinutost. U poslednjih 200 godina najveći deo atmosferskog CO2 emitovanog u atmosferu jeste posledica ljudske aktivnosti. Najznačajniji antropogeni izvori su sagorevanje fosilnih goriva u elektranama, industriji i saobraćaju i uništavanje šuma.
Tako stigosmo do uništenja šuma i još poražavajućih činjenica.
U zemljama u kojima se kakao najčešće uzgaja (Gana i Obala Slonovače) čak 30 odsto šuma je odstranjeno, a životinje su ugrožene. Životinjske vrste koje se smatraju kritično ugroženim zbog deforestacije tokom proizvodnje čokolade jesu primati iz porodice majmuna Starog sveta, afrički šumski slonovi i orangutani.
I ukoliko ste do sada pomislili da je ovo dovoljno razloga zbog kojih je potrebno više razgovarati o osvešćenoj ishrani, u pravu ste. Ali, nažalost, ima ih još.
Prema procenama, 1.560.000 dece trenutno radi na farmama kakaoa u Gani i Obali Slonovače, a farmeri koji rade na uzgajanju kakaoa zarađuju svega jedan do dva dolara dnevno.
Prilikom proizvodnje čokolade ugrožena su mnoga ljudska prava.
– Pravo na fer naknadu
Prekršene su i mnoge zabrane.
Činjenice su poražavajuće, ali da li se zaista treba odreći čokolade? Ne. Osim božanstvenog osećaja koji nam pruža, čokolada nosi i koristi za naše zdravlje.
Tamna čokolada, bogata flavonoidima, poznata je po svom pozitivnom uticaju na kardiovaskularni sistem. Istraživanja su pokazala da može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Ovaj efekat nastaje zahvaljujući oslobađanju endorfina prilikom jedenja čokolade. Pored toga, čokolada sadrži magnezijum, koji je ključan za funkcionisanje mozga i može pomoći u ublažavanju stresa.
Čokolade koje štite životnu sredinu i prava radnika
U prodavnicama kompanije Lidl možete pronaći čokolade koje dolaze iz održive proizvodnje, što potvrđuju sertifikati UTZ i The Rainforest Alliance, kao i Fair trade sertifikat.
Standardi propisani ovim svetski priznatim obeležjima garantuju da je kakao od koga se čokolade koje možete pronaći u Lidl prodavnicama, prave 100 % sertifikovan, proverenog porekla, sa plantaža koje se vode načelima zaštite prirodnih resursa i poštuju prava na zdravstvenu zaštitu i edukaciju svojih radnika.
Svaki čokoladni zalogaj nosi svoju priču, stoga je veoma važno da uživajući u neodoljivom ukusu donesemo dobro i sebi i drugima, ali i sačuvamo našu planetu. Čokolade se ne moramo odreći, ali pažljivo birajući šta i gde kupujemo pomažemo održivoj proizvodnji. Obratite pažnju na pakovanja i sertifikate, „birajte održivo“, uživajte u božanstvenom ukusu i budite heroji i sebi i drugima.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.