Ovako pripremljena jaja su najzdravija – tri načina se smatraju najboljim
Objavljeno 30/10/2025
0
153 Views
Da biste sačuvali što više hranljivih materija i izbegli nepotrebne kalorije, stručnjaci preporučuju upravo ove metode, piše Health.com.
Kao tri najzdravija načina pripreme jaja, stručnjaci su za Health izdvojili kuvanje, poširanje i pečenje, ali i druge opcije mogu biti zdrave, ako se dodaju različite vrste povrća ili se jaja kombinuju sa voćem i sličnim namirnicama.
Kuvanje u ljusci je najjednostavniji i najčistiji način pripreme. Bez dodatih masti, idealna su za sve koji paze na unos kalorija.
Kako kaže dr Mariam Zakari: Meko kuvana ili tvrdo kuvana jaja bez dodatih masti mogu zadržati sve ili većinu hranljivih materija bez dodavanja dodatnih kalorija iz masti.
Preporuka: dva tvrdo kuvana jaja uz komad voća – ova kombinacija je savršena užina bogata proteinima i vlaknima.
Poširanje zadržava sve prednosti kuvanih jaja, ali u nešto mekšoj i kremastijoj verziji. Takođe, bez dodatih masti.
Nutricionistkinja Helen Tju ističe: Poširanje je praktičan i jednostavan način pripreme jaja koji ne zahteva dodavanje dodatnih kalorija iz ulja ili putera.
Brza, ukusna i jednostavna, a uz par trikova može biti i veoma zdrava. Umesto putera koristite maslinovo ili avokadovo ulje.
Tju preporučuje dodavanje šarenog povrća poput paprike, spanaća ili paradajza.
Proteini i vlakna produžavaju osećaj sitosti i pomažu da se smanji unos nezdravih grickalica.
Belanca su čisti proteini, sa minimalno masti i bez holesterola. Idealna su za ljude koji žele više proteina bez prevelikog unosa masti.
Tju savetuje da dodate belanca celim jajima kako biste povećali udeo proteina bez dodatnog holesterola.
Kao primer, nutricionistkinja preporučuje da pojedete jedno ili dva cela jaja i trećinu šolje belanaca – to je hranljiv, lagan i zasitan obrok.
Pečenje u kalupima (na primer, mafini od jaja) odličan je način za brze, jednostavne i hranljive jutarnje obroke.
Dodajte spanać, papriku ili brokoli – namirnice bogate vlaknima i antioksidansima koje ne samo da zasićuju, već i pozitivno utiču na zdravlje.
Dobra stvar kod mafina je što mogu da se zamrznu i sačuvaju za kasnije.
Savršena podloga za povrće, sveže začinsko bilje ili malo sira.
Da biste smanjili količinu masti, koristite nelepljivi tiganj i minimalno ulja.
Prema savetima dr Zakari:“Dodavanje povrća povećava vlakna, antioksidanse i zapreminu vašeg omleta.


Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.