Šta dobijete kada pomešate beli luk i med?
Iako ništa ne može da zameni tradicionalnu medicinu kada smo bolesni, bitno je da konstantno radimo na jačanju našeg imuniteta. Moćna kombinacija meda i belog luka mnogima se pokazala kako izuzetno korisna kada je zdravlje i očuvanje imuniteta u pitanju.
Kako deluje?
Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ovo začinsko povrće ima antibiotsko dejstvo, pa se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka jača se imunitet i prozvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara, ističu lekari. Med sadrži dosta vitamina i preko 37 mineralnih materija, među kojima su kalijum, kalcijum, magnezijum, cink… Svaki med, ukoliko je prirodan i pravi, jeste lekovit, nije bitno od koje biljke je nastao. Pomaže kod kašlja, problema sa bronhijama i respiratornim tegobama.
Sastojci:
500 g meda
7 limunova
7 čenova belog luka
300 g oraha
250 g proklijale pšenice
Priprema:
Proklijalu pšenicu izblendujte, pa joj dodajte orahe, beli luk i cela tri limuna sa korom. Od preostalih limunova iscedite sok koji ćete dodati u ovu mešavinu. Zatim u sve to dodajte med i izmešajte da se svi sastojci sjedine. Ovu mešavinu čuvajte u staklenoj tegli ili posudi, u frižideru, i konzumirajte je tek nakon što odstoji tri do četiri dana. Kada je ovaj prirodni lek spreman za upotrebu, uzimajte kašičicu ili dve pola sata pre svakog obroka.