Zaboravite na limun i narandžu – namirnice koje imaju najviše vitamina C
Kada poželimo da pojedemo neku namirnicu, koja sadrži ovaj vitamin, obično se prvo setimo narandže. Ova sočna voćka prijatnog kiselkasto-slatkog ukusa sadrži znatnu količinu vitamina C, ali da li je jedna dovoljna da zadovolji našu dnevnu potrebu?
Nažalost ne. Prosečna narandža sadrži oko 68 mg vitamina C (muškarcima je prema opštim preporukama potrebno oko 90 mg, a ženama oko 75 mg, trudnicama i dojiljama nešto više). To, međutim, ne znači da nema koristi da je pojedete. Ona sadrži vlakna, koja su bitna za dobru probavu. Limun je, takođe, izvor vitamina C, ali znatno manje od narandže (40 mg).
Koje još voće i povrće je riznica vitamina C?
– Crvena paprika (1/2 šolje): 95 mg
– Sok od grejpfruta (čaša): 70 mg
– Kivi (srednje veličine): 64 mg
– Brokoli (1/2 šolje): 51 mg
– Kupus (100 g): 50 mg
– Jagode (100 g): 58 mg
Važno je znati da se vitamin C uništava na visokoj temperaturi, tako da je namirnice najbolje jesti sveže, tj. sirove ili kratko termički obrađene.
Kako biste svom telu obezbedili sve što mu je potrebno, najbolja je raznovrsna ishrana.
I. S.