Connect with us

Politika

Žozep Borelj: „Ukloniti barikade i vratiti se dijalogu“

Photo: Unsplash

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj apelovao je na smirivanje situacije na severu Kosova, i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate razgovorima o evropskom predlogu za dijalog.

„Apsolutno je važno da se ovakve vrste problema zaustave, da se uklone barikade, smiri situacija i vrati razgovoru o predlogu koji smo stavili na sto kako bismo našli trajno rešenje za tenzije izmedju Prištine i Beograda“, rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak Evropskog saveta u Briselu.

Borelj je rekao da će izvestiti evropske lidere o situaciji i razgovorima, koje je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak imao u Beogradu i Prištini prethodna dva dana.

„Poslednjih dana se suočavamo s velikim problemima na severu Kosova… Pozivam na smirivanje situacije i vraćanje dijalogu koji je jedini put za evropsku perspektivu Kosova i Srbije“, rekao je Borelj.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu