Connect with us

Ekonomija

Zorana Mihajlović: „Zbog ovog problema sa Rusijom, Srbija sprema krizni plan za zimu“

Foto: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da početak grejne sezone neće kasniti i da su obezbeđene dovoljne količine energenata, a kao eventualni problem navela je nedovoljnu dnevnu isporuku gasa iz Balkanskog toka.

Ona je za TV Hepi istakla da je država spremna da reaguje ukoliko dođe do problema u snabdevanju u Evropi, kao posledica krize i rata u Ukrajini.

Prema njenim rečima u ovom trenutku ima svega dovoljno, beogradske elektrane imaju dovoljno gasa i mazuta, kao što su i sve druge toplane u Srbiji obezbedile energente, a dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata.

„Ono što može da se eventualno pojavi kao problem, to je da ne dobijamo dovoljne količine gasa dnevno iz Balkanskog toka, u kom slučaju se kreće u sprovođenje kriznih planova i supstituciju drugim energentima“, rekla je Mihajlović, a saopštilo ministarstvo.

Kao drugi mogući problem istakla je količinu električne energije u Evropi, navodeći da će Srbija tokom zime sigurno morati da uvozi 15 do 25 % svojih potreba za električnom energijom.

„Tu postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, kao što je uništavanje elektroenergetskog sistema Ukrajine koje vodi celu Evropu u dodatnu nesigurnost ne samo kad je pitanje cena električne energije, nego i u moguće nestašice“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da će manjoj potrošnji električne energije tokom zime doprineti i sprovođenje mera ušteda u zimskom periodu, a da su u tome „najrevnosnije“ lokalne samouprave, koje su napravile planove da do marta uštede oko 15 % potrošnje energije u odnosu na period od pre godinu dana.

„Slične su procene i kod državne uprave, dok su javna preduzeća predvidela uštede od oko sedam odsto, Elektroprivreda Srbije (EPS) oko 3,5 %, i sa njima planiramo još da razgovaramo jer verujemo da mogu da uštede i više“, navela je Mihajlović.

Govoreći o snabdevanju gasom, istakla je da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno u srpskom delu i prilično napunjeno u delu kojim upravlja ruski „Gasprom“, a da je u Mađarskoj do sada uskladišteno oko 380 miliona kubnih metara gasa, a očekuje se da uskoro bude i punih 500 miliona kubnih metara.

„Balkanskim tokom smo do 1. oktobra dobijali 3 do 4 miliona kubnih metara gasa dnevno, sada dobijamo oko 6 miliona kubnih metara, a u dogovoru sa ruskom stranom ići ćemo i na 8 miliona kubnih metara gasa, u zavisnosti od potreba termoelektrana-toplana“, rekla je ona.

Dodala je da su ukupne rezerve ostalih energenata trenutno na nivou od oko dva meseca, da je mazut obezbeđen do kraja grejne sezone, kao i da je plan da se obavezne rezerve nafte i naftnih derivata dodatno povećaju tako da mogu da pokriju i 90 dana.

Mihajlović je rekla da nije ugroženo snabdevanje sirovom naftom Jadranskim nafotovodom, s tim da će se u skladu sa sankcijama EU prema Rusiji uskoro preći samo na uvoz nafte, koja nije poreklom iz Rusije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Tržište nekretnina poraslo 27 %, najskuplji stan u Beogradu na vodi 2,5 miliona evra

Photo: Unsplash

Za kupovinu nekretnina u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine potrošeno je 2,3 milijarde evra, što predstavlja rast od 27,3 % u odnosu na isti kvartal prethodne godine, saopštio je Republički geodetski zavod.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 kvadrata plaćen 2.469.888 evra.

Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547. Najveći deo novca potrošen je za kupovinu stanova, 55 %, odnosno 1,2 milijarde evra.

Broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao je za 0,6 % u odnosu na isti period 2021. godinu.

Kada je reč o načinu plaćanja, 9 % svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4 % manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 21 %.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu