Connect with us

Književnost

Žiri NIN-ove nagrade u novom sastavu

Tamara Mitrović i Violeta Stojmenović nove su članice NIN-ovog žirija. Najbolji roman objavljen tokom 2023. godine na srpskom jeziku odabraće sa Milenom Đorđijević, Goranom Korunovićem i Žarkom Svirčev.

Tamara Mitrović (Beograd, 1971) diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je novinarka kulture na TV Studio B i ART televiziji. Od 2012. urednica je Književnog programa Doma kulture Studentski grad, gde je na tribinama koje organizuje razgovarala sa oko pet stotina pisaca iz zemlje i regiona. U okviru izdavačke delatnosti DKSG, uredila je i objavila petnaest knjiga od 2017. godine, od kojih su neke dobile značajna priznanja. Osnovala je književnu nagradu za najbolju nefikcijsku knjigu, koju će DKSG ove godine dodeliti peti put, i pokrenula književni festival „PostNINovske čarolije“ koji svakog januara predstavlja najznačajnije romane iz prethodne godine. Na ovom festivalu je za pet godina govorilo sto pedeset pisaca i književnih kritičara.

Violeta Stojmenović (Požarevac, 1980) diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirala (modul: Nauka o književnosti). Od 2003. radi u Narodnoj biblioteci Bor, gde u poslednjih nekoliko godina uređuje i vodi književne i druge programe. Od 2014. uređuje i Beležnicu, časopis biblioteke. Član je redakcije časopisa Bibliotekar Bibliotečkog društva Srbije i urednica triju zbornika stručnih radova sa Biblioneta. Prikaze i eseje objavljivala je u Poljima, Kulturi, Letopisu Matice srpske, Dometima, Koracima, veb-časopisu Eckermann, na portalu Radničke komune LINKS, u Danasu i drugim časopisima i listovima. Živi i radi u Boru.

„Pozivamo izdavače i autore da svoje romane, napisane na srpskom jeziku i prvi put objavljene tokom 2023. godine, pošalju u šest primeraka na adresu NIN-a (Cetinjska 1, IV sprat, poštanski fah 41, 11000 Beograd). Spisak primljenih izdanja redovno će biti ažuriran na sajtu našeg nedeljnika nin.co.rs, a žiri će, po običaju, krajem godine, dati komentar aktuelne romaneskne produkcije, te načiniti širi, uži i najuži izbor. Sredinom januara 2024. saopštiće konačnu odluku. Do tog trenutka, aktuelna laureatkinja biće književnica Danica Vukićević. Ona je u januaru nagrađena za roman Unutrašnje more, u izdanju kuće Nojzac“ , saopšteno je iz redakcije NIN.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Dodeljene nagrade na Konkursu „Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga“

Foto: Ivana Orta

Ivanu Ortu iz Vršca, Snežana Ćurčić iz Ivanjice i Marija Đorđević iz Kovina dobitnice su nagrada na konkursu za najbolju fotografiju na temu „Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga“ koji je nedavno raspisala Izdavačka kuća Arhipelag.

Žiri je odlučio da pored predviđenih nagrada dodeli i nekoliko specijalnih nagrada zbog obilja fotografija koje su stigle na konkurs, a pogotovu zbog umetničkog kvaliteta fotografija, njihove ekspresivnosti i tematske raznovrsnosti.

Specijalne nagrade za fotografiju dobili su: Milena Doberšek iz Bora, Vanda Nemeš iz Novog Sada, Dana Ćirić iz Beograda, Milutin Milošević iz Zemuna, Ivana Mitić iz Niša i Milana Kosanović iz Beograda.

Na konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga stiglo je preko 650 fotografija autora iz Srbije, ali i iz inostranstva, najviše iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na konkurs je stiglo značajno više kvalitetnih fotografija nego što je prvobitno bilo predviđenih nagrada. Od pristiglih fotografija veliki broj njih bili su veoma kvalitetni i zanimljivi radovi, pa su o nagradama odlučivale nijanse.

Najbolje fotografije biće nagrađene knjigama objavljenim u izdanju Arhipelaga.

Nagrađene fotografije i odabrane fotografije iz užeg izbora Arhipelag će u narednim danima objaviti u partnerskim medijima, u Arhipelag magazinu, na svom sajtu, kao i na svojim nalozima na društvenim mrežama.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu