Connect with us

Aktuelno

Želite da doživite stotu: Lekar otkriva koja vam ishrana može pomoći u tome

Pixabay

Mnogo je faktora koji utiču na dugovečnost, a zdrava ishrana je jedna od njih. Prema rečima dr Širin Kasam, decenijama već znamo da zdrava ishrana može pozitivno uticati na životni vek i zdravlje.

– Plave zone su delovi sveta u kojima ljudi žive najduže i najzdravije. Oni imaju najveću koncentraciju 100-godišnjaka – objašnjava on. Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki.

Ishranu stanovnika tih delova sveta karakteriše visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki. Ove namirnice bogate hranljivim materijama su povezane sa manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju dugovečnost, kao što su bolesti srca ili moždani udar.

– Plave zone dele ishranu koja je pretežno ili isključivo zasnovana na biljkama, sa naglaskom na konzumaciji pasulja kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije su potvrdile da je prelazak na biljnu ishranu u bilo kom uzrastu koristan – kaže dr Kasam.

Naime, ishrana zasnovana na biljkama je puna hranljivih materija, poput vlakana, polifenola, vitamina, minerala i stotina fitokemikalija, koje zajedno rade na smanjenju rizika od hroničnih stanja promovišući bolje zdravlje creva, smanjujući upale i poboljšavajući regulaciju glukoze, izveštavaju.

Biljna ishrana je najzdravija

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine takođe naglašava pozitivne efekte biljne ishrane na dugovečnost. Istraživački tim je otkrio da prelazak na biljnu ishranu sa 20 godina može produžiti životni vek za 10,7 godina kod žena i 13 godina kod muškaraca. Pokazalo se da se najveća korist javlja uz konzumaciju više mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova.

Iako je ono što uključuje ishrana plave zone najvažnije, hrana koju treba izbegavati takođe igra važnu ulogu. Hrana koja se jede retko ili nikada ne sadrži dodanu masnoću, so, šećer ili konzervanse.

Drugim rečima, nemojte jesti prerađenu hranu, slatke poslastice, rafinisane ugljene hidrate, crveno i prerađeno meso, gazirana pića, sokove i energetska pića.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu