Želite da doživite stotu: Lekar otkriva koja vam ishrana može pomoći u tome
Mnogo je faktora koji utiču na dugovečnost, a zdrava ishrana je jedna od njih. Prema rečima dr Širin Kasam, decenijama već znamo da zdrava ishrana može pozitivno uticati na životni vek i zdravlje.
– Plave zone su delovi sveta u kojima ljudi žive najduže i najzdravije. Oni imaju najveću koncentraciju 100-godišnjaka – objašnjava on. Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki.
Ishranu stanovnika tih delova sveta karakteriše visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki. Ove namirnice bogate hranljivim materijama su povezane sa manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju dugovečnost, kao što su bolesti srca ili moždani udar.
– Plave zone dele ishranu koja je pretežno ili isključivo zasnovana na biljkama, sa naglaskom na konzumaciji pasulja kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije su potvrdile da je prelazak na biljnu ishranu u bilo kom uzrastu koristan – kaže dr Kasam.
Pet stvari koje natprosečno inteligentni ljudi rade drugačije od ostalih
Naime, ishrana zasnovana na biljkama je puna hranljivih materija, poput vlakana, polifenola, vitamina, minerala i stotina fitokemikalija, koje zajedno rade na smanjenju rizika od hroničnih stanja promovišući bolje zdravlje creva, smanjujući upale i poboljšavajući regulaciju glukoze, izveštavaju.
Biljna ishrana je najzdravija
Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine takođe naglašava pozitivne efekte biljne ishrane na dugovečnost. Istraživački tim je otkrio da prelazak na biljnu ishranu sa 20 godina može produžiti životni vek za 10,7 godina kod žena i 13 godina kod muškaraca. Pokazalo se da se najveća korist javlja uz konzumaciju više mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova.
Iako je ono što uključuje ishrana plave zone najvažnije, hrana koju treba izbegavati takođe igra važnu ulogu. Hrana koja se jede retko ili nikada ne sadrži dodanu masnoću, so, šećer ili konzervanse.
Drugim rečima, nemojte jesti prerađenu hranu, slatke poslastice, rafinisane ugljene hidrate, crveno i prerađeno meso, gazirana pića, sokove i energetska pića.