Connect with us

Privreda

Završen sastanak poljoprivrednika sa Anom Brnabić

Photo: Unsplash

„Uviđeno je da postoji mogućnost terminske prodaje, i na tome će se raditi. Takođe, dogovoreno je da će u nedelju biti sastanak u Kisaču, i novinari će moći da budu prisutni“, kaže Mileta Slankamenac iz inicijative za opstanak poljoprivrede.

On ističe da su zahtevi delimično ispunjeni, jer se uređenje berze ne može izvršiti odjednom, ali da će se sada raditi na terminskoj prodaji.

„Vlada je insistirala da se sklonimo sa ulica, rekli smo da ćemo relaksirati blokade, ali ostajemo na putevima dok ne vidimo konačna rešenja“, kaže Slankamenac.

Goran Filipović, predsednik ove inicijative kaže da će detalji biti dogovoreni u nedelju, i da ministarka i premijerka imaju volju da dođe do dogovora oko svih zahteva.

Poljoprivrednik Matković Miroslav kaže da svi koji podnesu zahtev za Agro-karticu, oni će je dobiti u naredne dve nedelje.

„Kome je u blizini NIS pumpa dobijaće gorivo po ceni od 179 dinara, i na to ide 50 dinara refakcija. A ko nema NIS plaća po punoj ceni, i obećana je refakcija od 50 dinara“, kazao je Matković uz navod da ta ponudda ide pred poljoprivrednike da odluče da li je prihvataju.

Podsećamo, protest poljoprivrednika počeo je u ponedeljak 13. novembra, od kada se svakodnevno odvijaju blokade saobraćaja, dok je rafinerija kod Novog Sada konstantno blokirana.

Glavne zahteve koje su poljoprivrednici izneli kao uslov za pregovore sa nadležnima su uređenje robne berze i skidanje akcize sa dizela, za sve poljoprivrednike, na svim pumpama.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu