Connect with us

Biznis

„Zakon kršili i Vlada Srbije i Milorad Grčić“

Foto: Unsplash

Odluka Ministarstva rudarstva i energetike da podnese krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, iako mu je istekao mandat ne može da amnestira od odgovornosti Vlade Srbije, kao ni resorno ministarstvo zbog kršenja zakonskih propisa, smatra stručna javnost.

U izjavi datoj za Insajder državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković istakla je da je taj resor podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića, zbog obavljanja funkcije v.d. direktora EPS-a iako mu je istekao mandat. Kako je Danasu rečeno u tom ministarstvu do toga je došlo krajem 2020. godine, nakon što je formirana aktuelna Vlada Srbije.

Drugu krivičnu prijavu protiv Grčića, zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru, Ministarstvo rudarstva i energetike je nadležnima podnelo u decembru prošle godine, nakon kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje.

Da je Grčiću mandat v.d, direktora Elektroprivrede Srbije istekao još u martu 2017. godine i da zakonski posle toga nije mogao da obavlja tu funkciju, a na njoj je bio sve do 12. januara, kada je podneo ostavku, apsolutno nije sporno.

Ono što pak zbunjuje javnost je to da je bez obzira na krivičnu prijavu protiv Grčića, zbog neovlašćenog obavljanja funkcije v.d. direktora EPS-a Ministarstvo rudarstva i energetike sarađivalo sa njim, davalo smernice o delovanju tog preduzeća i nijednom nije iznelo zahtev da se prvi čovek EPS-a zbog nelegalnog statusa u kome se nalazi povuče sa funkcije v.d.direktora.

Isto tako, Ministarstvo rudarstva i energetike od nadležnih u Vladi, a da je to poznato javnosti, nije tražilo da se Grčić ukloni sa funkcije zbog prekoračenja mandata što zakonom nije dozvoljeno.

Ono što je kontradiktorno je da je Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivičnu prijavu protiv Grčića, zbog nezakonitog obavljanja funkcije v.d. direktora, iako je zvaničan stav kabineta premijerke Ane Brnabić da v.d. direktoru mandat ističe izborom novog ili ostavkom.

Tačnije rečeno to je u javnost iznet stav Ministarstva privrede, nadležnog za rad javnih preduzeća. Takođe, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ujedno obavlja i funkciju potprecednice Vlade, koja je na potpuno drugačiji način tumačila poziciju Grčiča od resora kome je ona na čelu.

Takođe, Zorana Mihajlović obavlja funkciju potpredsednice Vlade koja u v.d. statusu drži veliki broj direktora kojima je istekao mandat, pa se postavlja pitanje zašto ne zahteva i njihovu krivičnu odgovornost, već samo Grčićevu.

Na pitanje Danasa, zbog čega taj resor u periodu, dok je Milorad Grčić neovlašćeno vršio funkciju v.d. direktora od Vlade Srbije nije zatražio njegovu smenu ili od samog Grčića, da se povuče u Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da ono ne postavlja direktore, „već o tome odlučuje kadrovska komisija Vlade“.

– Bez obzira na formalno stanje i trajanje mandata v.d. direktora, Grčić je u tom periodu faktički bio na čelu Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, i imao je odgovornost za rukovođenje ovim sistemom – navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Ruski prihodi od nafte i gasa pali za 38,1 %

Photo: Unsplash

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije tokom prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara, sa 80 milijardi dolara za isti period 2022.

Gasprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu pošto su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022, kada je Rusija još uvek dostavljala cevovodima gas svojim evropskim kupcima tokom prve polovine godine. Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. smanjile su prihode od nafte.

Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala ponuditi da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.

Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 % u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, prenosi Oilprice.com.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu