Connect with us

Ekonomija

Za zajedničku kupovinu gasa prijavilo se 77 evropskih kompanija

Photo: Unsplash

Evropska komisija pokrenula je prvi međunarodni tender za zajedničku kupovinu gasa za zemlje Evropske unije i Energetske zajednice, koristeći nedavno kreirani mehanizam AggregateEU, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije (AES).

Na tom tenderu, 77 evropskih kompanija podnelo je zahteve za ukupan obim potražnje za gasom od 11,625 milijardi kubnih metara. Potražnja tečnog prirodnog gasa iznosi 2,697 milijardi kubnih metara, dok se za isporuku cevovodom traži 8,928 milijardi kubnih metara, objavljeno je na portalu ec.europa.eu.

Češka energetska kompanija ČEZ, španska Cepsa i poljska PKN Orlen su među kompanijama, koje planiraju da učestvuju u šemi zajedničke kupovine. Zvaničnici Evropske unije su, međutim, rekli da su neke velike energetske kompanije izrazile oklevanje da učestvuju, naglašavajući da mogu pregovarati o svojim gasnim poslovima po konkurentnim cenama.

Međunarodni dobavljači gasa, osim Rusije, sada su pozvani da do 15. maja dostave svoje ponude, posle čega će AggregateEU uskladiti kupce sa dobavljačima. Usklađene kompanije će zatim pregovarati o gasnim ugovorima. EU neće biti uključena u te komercijalne pregovore. Brisel želi da prvi ugovori budu potpisani u junu ili julu, a planira da se tenderski proces ponavlja svaka dva meseca. Dosad, zahtevi potražnje pokrivaju isporuke od juna ove do maja 2024. godine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Banke prognoziraju inflaciju za godinu dana na 7 % a građani očekuju čak 15 %

Photo: Pexels

Nešto niža očekivanja, 6,4 odsto zabeležila je septembarska Blumbergova anketa, dok su prema kompozitnoj meri očekivanja velikih finansijskih institucija još niža i iznose 5,8 odsto.

Kao i obično, privreda je znatno opreznija od finansijskog sektora i njihova očekiavanja visine inflacije za godinu dana iznose 9 %, što je smanjenje od 0,2 % u odnosu na julsku anketu.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali pokazalo se u prethodnom periodu i najrealniji u inflacionim očekivanjima, su građani. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 %.

U srednjem roku, za dve godine unapred, finansijske institucije očekuju da će inflacija iznositi 4,5 odsto, a tri godine unapred 3,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za dve godine inflacija biti šest, a za tri godine pet odsto.

Građani očekuju da će inflacija za dve i tri godine iznositi 10 odsto.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu