Connect with us

Ekonomija

Za kubik ogrevnog drveta oko 80 evra – cene širom Srbije nastavljaju da rastu

Foto: Unsplash

Cene ogrevnog drveta nastavljaju da rastu. U ovom trenutku u većini gradova za kubik ogrevnog drva plaća se oko 80 evra.

Uprkos visokim cenama, potražnja je ogromna, a kako kaže vlasnik stovarišta u Subotici, Lajčo Bašić Palković, za svaku isporuku je nova cena.

U Zrenjaninu, ali i drugim gradovima, javljaju dopisnici Danasa, sve količine koje pristignu na stovarišta se vrlo brzo rasprodaju.

Niš: „Ogrevno drvo za samo mesec dana poskupelo skoro 25 %“

Ogrevno drvo u Nišu poskupelo je za skoro 25 % u poslednjih mesec dana, ali ga sada nema „na stanju“ kao u to vreme, već mora da se naruči i na njegovu isporuku sačeka oko mesec dana.

U trgovini na veliko „Drvoogrev Niš“ kažu da metar takozvanog metrovskog drveta košta „oko 80 evra“ (9.400 dinara), a metar cepanog drveta „oko 90 evra“ (10.600 dinara).

U cenu su uračunati prevoz i istovar na teritoriji Niša.

„Cena u konačnom zavisi od količine koja se kupuje. Ako se naručuje manja količina, cena je puna, a ako je narudžina veća, cena pada, pa metar cepanih drva košta oko 10.000 dinara“, kažu u ovoj trgovini na veliko.

Oni dodaju da je najveći problem što je do drveta „teško doći“, kako zbog vremena koje ne pogoduje ovom poslu, tako i zbog manjka radne snage.

„Nema ko da seče, sprema i izvlači drvo iz šume, i taj manjak radne snage je zapravo i najveći problem u našem poslu“, kažu u toj veletrgovini.

Prema njihovim rečima, građani su počeli da kupuju ogrevno drvo još sredinom marta, a potražnja traje i sada.

U „Drvoogrevu“ su nam pre nešto više od mesec dana kazali da je metar takozvanog metrovskog drveta koštao oko 7.000 dinara, a metar cepanog drveta oko 8.300.

Sredinom prošle godine “metrovsko” drvo koštalo je oko 6.000 dinara, a cepano oko hiljadu dinara više.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu