Connect with us

Investiranje

Za dozvole za postavljanje solarnih panela čeka se oko četiri meseca

Photo: Unsplash

Osnovna primedba kupaca – proizvođača (prozjumera) električne energije je sporost procedure pa je tako za dobijanje svih potrebnih dozvola za ugradnju solanih panela na krovovima njihovih domova u proseku potrebno čak četiri meseca te je taj proces nužno ubrzati, jedan je od zaključaka skupa “Kakva je budućnost prozjumera u Srbiji“ u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održane u Beogradu.

Navodeći i ostale ključne primedbe prozjumera šefica za jedinice za imovinu i investicije NALED-a Jasmina Radovanović istakla je da izvođači radova nisu dovoljno upućeni u procedure pred Elektrodistribucijom Srbije, odnosno da nisu dobili dovoljnu podršku od nadležnih u tom preduzeću vezano za njihov deo posla na ugradnji opreme.

Uz to nedostupne su i povratne informacije o fazi obrade zahteva za postavljanje energetskih objekata koji su prozjumerima potrebni za proizvodnju struje.

S druge strane saradnja lokalnih samouprava sa Elektrodistribucijom Srbije je dobra, energetski objekti se u roku i efikasno priključuju na distributivnu mrežu, istakla je Jasmina Radovanović.

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Srbije Rade Mrdak naglasio je da će izmene Zakona o obnovljivim izvorima unaprediti pozicije prozjumera i pomoći će u kreiranju stabilnih finansijskuh uslova koji će motivisati proizvodnju zelene energije za sopstvene potrebe iz solarnih panela. On je istakao da je glavni razlog za izmene namera da se održi ravnoteža između dva važna interesa, što više novih izvora energije, a sa druge strane da se ne ugrozi sigurnost rada sistema i snabdevanje strujom.

Mrdak je objasnio da kupac – proizvođač proizvodi struju za sopstvenu upotrebu a da je za njegov status karakteristično da viškove koje ostvari ne prodaje Elekroprivredi Srbije već joj ih ustupa i račun za struju mu je umanjen u iznosu vrednosti viška električne energije koju je proizveo iz svojih solarnih panela.

Iznoseći preporuke za unapređenje položaja prozjumera profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Radulović istakao je sticanje statusa kupca-proizvođača stambenih zajednica koje nisu vlasnici objekta za proizvodnju struje, to jest elektrane.

Druga preporuka je da stambene zajednice otplaćuju investicije u energetske objekte preko sistema objedinjenje naplate. Ta izmena omogućila bi stambenim zajednicama da se obaveze po ugovoru o instaliranju solarnih panela na zajedničkom krovu otplaćuju kroz sistem objedinjene naplate komunalnih i ostalih troškova održavanja stambene jedinice. Ostale preporuke se tiču uspostavljanja pravnih okvira, koji će kupcima-proizvođačima koji su pravna lica ili preduzetnici garantovati minimalnu cenu za isporučenu električnu energiju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Ministarka energetike i rudarstva Srbije: „U oktobru se očekuje kraj izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da se očekuje da u oktobru bude završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, i da Srbija dobije još jednu gasnu rutu i pristup novim snabdevačima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) Emanuelom Žofreom istakla da je taj projekat važna prekretnica za stabilnost i dalji razvoj energetskog sistema imajući u vidu da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa EU.

Đedović je navela da je cilj Srbije da diversifikuje svoje izvore snabdevanja i da Srbija pregovara sa Azerbejdžanom o količinama gasa koje može da uveze, jer bi Srbija iz te zemlje mogla da uveze i do trećine svojih trenutnih potreba.

Žofre je podsetio na dobru saradnju Srbije sa EU na projektu gasnog interkonektora sa Bugarskom i istakao da diversifikacija izvora donosi veću sigurnost Srbiji.

Dodao je da je od vitalnog značaja da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana.

Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji, rekao je Žofre.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu