Connect with us

Biznis

Vlasnik Grand kafe kupuje Donkafu – čeka se dozvola Komisije za zaštitu konkurencije

Photo: Unsplash
Realizacija ovog posla dalje zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije.

Pomuda se zasniva na proceni vrednosti Štraus Adriatika od 40,5 miliona evra, pod uslovima da u kompaniji nema gotovine i dugova.

Ovo preuzimanje verovatno će dobiti posebnu pažnju Komisije za zaštitu konkurenciju s obzirom na to da je jedan od najvažnijih brendova Atlantik grupe Grand kafa i Barkafe, a Štrausovi brendovi su Donkafa i C kafa.

Zajedno sa brendovima Atlantik bi preuzeo i fabriku u Šimanovcima zajedno sa 220 zaposlenih.

„Atlantik grupa je najveći proizvođač kafe u Jugoistočnoj Evropi, kao i lider u ovoj kategoriji i akvizicija prati naš strateški cilj jačanja našeg osnovnog biznisa“, izjavio je Mate Štetić, potpredsednik za kategoriju kafe i grickalica.

Tokom 2021. godine Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak utvrđivanja povrede konkurencije upravo protiv ove dve kompanije, kao „dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Republici Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, u periodu od 2017. godine do kraja 2020. godine, a moguće i kasnije, da usaglašavaju poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe…“.

Kasnije te godine, KZK je proširila istragu i na period od 2015. pa i 2014. godinu, jer su, kako se navodi u odluci, pronađeni mejlovi koji ukazuju da su dve kompanije razmenjivale cenovnike.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ 8. i 9. juna u Beogradu

Photo: Unsplash

Prva regionalna konferencija „AgriSummit.tech“ posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na sektore voća, povrća i vinogradarstva, biće održana 8. i 9. juna u Beogradu.

Konferencija će okupiti proizvođače, pružaoce digitalnih rešenja, privredna udruženja, zadruge, organizatore proizvodnje, eksperte, predstavnike Univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija, i to iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, najavili su organizatori.

Kroz niz prezentacija, panel diskusija i primera iz prakse, posetioci će upoznati aktuelne globalne trendove, rešenja dostupna u Srbiji i regionu, uspešne primere primene, kao i prednosti koje mogu doprineti održivosti i profitabilnosti poljoprivrednog ekosistema.

Prvi dan događaja, 8. juna, posvećen je prezentacijama, povezivanju učesnika i mini izložbi dostupnih digitalnih rešenja.

Drugog dana, 9. juna, planiran je obilazak farme Berry log na Kosmaju i sela Šepšin gde će učesnici moći da vide primenu pametnog sistema za navodnjavanje i druge tehnološke inovacije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu