Connect with us

Ekonomija

Vladimir Putin izgubio ekonomski rat

Photo: Unsplash

Sve Putinove procene oko ekonomskog rata su propale te je trajno i nepopravljivo oslabio rusku poziciju na globalnom ekonomskom planu.

Veći deo prošle godine, od početka sukoba sa Ukrajinom 24. februara prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin uzdao se u svoju navodnu energetsku svemoć, držeći globalnu ekonomiju kao taoca svojih hirova, prenosi Jutarnji list.

Od prošlog leta, Putin je obustavio snabdevanje Evrope prirodnim gasom, nadajući se da će se Evropljani, „smrzavajući“ se bez grejanja tokom zime, okrenuti protiv svojih vlasti i učiniti nastavak zapadne podrške Kijevu nemogućim.

Pretnja je zaista bila jaka – 2021. godine neverovatnih 83 % ruskog gasa izvezeno je u Evropu. Ruski ukupni globalni izvoz od 7 miliona barela nafte dnevno i 200 milijardi kubnih metara gasa iz cevovoda godišnje, čini oko polovinu saveznih prihoda zemlje. Što je još važnije, ruski izvoz robe igrao je ključnu ulogu u globalnim lancima snabdevanja – Evropa se oslanjala na Rusiju kad je u pitanju 46 % svog ukupnog snabdevanja gasom, s uporedivim nivoima zavisnosti od drugih ruskih proizvoda, uključujući metale i đubriva.

Međutim, sada, kako se bliži godišnjica sukoba, očigledno je da je Rusija trajno izgubila svoju nekadašnju ekonomsku moć na globalnom tržištu, navodi u svojoj iscrpnoj analizi Foreign Policy. Zahvaljujući neuobičajeno blagoj i toploj zimi u Evropi, Putinov pritisak maksimalne moći se izduvao i najveća žrtva Putinovog kockanja sa gasom, kako su još jesenas neki predviđali, bila je sama Rusija. Putinova moć uticaja kada je u pitanju prirodni gas sada više ne postoji, jer svetu – i što je najvažnije, Evropi, više ne treba nužno ruski gas.

Daleko od smrzavanja nasmrt, Evropa je vrlo brzo uspela da osigura alternativna snabdevanja gasom prelaskom na globalno tržište ukapljenog prirodnog gasa (LNG). To uključuje procenjenih 55 milijardi kubnih metara iz Sjedinjenih Država, dva i po puta više od predratnog američkog izvoza LNG-a u Evropu. Zajedno s povećanjem snabdevanja iz obnovljivih izvora, nuklearnih izvora i u međuvremenu ponovno aktuelnog uglja, ova alternativna snabdevanja smanjila su zavisnost Evrope od ruskog gasa na 9 % ukupnog uvoza gasa. Tačnije, Evropa sada kupuje više LNG-a nego što je ikada kupovala ruskog gasa.

Puni skladišni rezervoari u Evropi

Nadalje, neuobičajeno topla zima u Evropi znači ne samo da su izbegnuti najgori mogući scenariji, već su puni skladišni rezervoari u Evropi jedva trošeni i zalihe se mogu preneti na sledeću zimu. U januaru su nemački rezervoari za skladištenje bili na rekordnih 91 % popunjenosti, u odnosu na 54 % prošle godine, što znači da će Evropa morati da kupi znatno manje gasa 2023. nego 2022. godine.

Implikacije toga su velike. Evropa sada ima osigurano dovoljno snabdevanje energijom bar do 2024. godine, što joj daje dovoljno vremena da se jeftinije alternativno snabdevanje energijom, i obnovljivi izvori i tranzicijska goriva, u potpunosti upogoni i počne da funkcioniše. To uključuje uvoz dodatnih 200 milijardi kubnih metara godišnje u izvoznom kapacitetu LNG-a do 2024. godine, što je dovoljno da se u potpunosti i trajno zamene ruske isporuke gasa od 200 milijardi kubnih metara godišnje jednom zauvek.

Nadalje, dani globalno skupe energije usled ruskog stezanja snabdevanja su zauvek gotovi, procenjuje Foreign Policy. Uz manju očekivanu evropsku potražnju za LNG-om, Kina se okreće od globalnog LNG-a prema domaćim izvorima. Zajedno s brzorastućim snabdevanjem LNG-om, malo je iznenađenje da tržište terminskih (futures) ugovora, isporuka se realizuje u budućnosti po danas dogovorenoj ceni – za gas sada kreiraju cenu gasa tako da bude jeftiniji od preratnih cenovnih nivoa u godinama koje dolaze.

Putin, s druge strane, nema više mogućnosti i načina da zameni svog bivšeg primarnog klijenta, odnosno Evropu, nekim drugim. On sada na teži način otkriva da je potrošačima mnogo lakše da zamene nepouzdane dobavljače robe, nego što je dobavljačima da pronađu nova tržišta. Putin već sada ne izvlači praktično nikakvu zaradu od prodaje gasa, budući da su njegove preratne isporuke 150 milijardi kubnih metara gasa putem gasovoda u Evropu zamenjene s mizernih 16 milijardi kubnih metara u Kinu i neznatnom zaradom od prodaje LNG-a na globalnom tržištu, jedva dovoljno da pokrije troškove.

Jednostavno, kako se navodi, ne postoje tržišta na kojima bi Putin mogao da nadomesti ni blizu taj manjak od 150 milijardi kubnih metara – Kina neće imati potrebni kapacitet cevovoda da bi primala više gasa još najmanje jednu deceniju, a ionako preferira domaće izvore energije i nabavku od većeg broja izvora, dok ruska zaostala tehnologija onemogućava povećanje izvoza LNG-a zbog spore proizvodnje.

Putinov uticaj i kada je nafta u pitanju se smanjuje

Putinov uticaj i kada je nafta u pitanju takođe se smanjuje. Prošli su dani kada je strah da će Putin povući ruske zalihe nafte s tržišta uzrokovao vrtoglavi skok cena nafte za 40 % za dve nedelje. Kada je kao odgovor na prošlomesečno postavljanje gornje granice cena nafte od strane grupe G7 Putin najavio od 1. februara zabranu izvoza u zemlje, koje su prihvatile gornju cenu nafte, cene nafte su zapravo pale. A razlog tome je što je sada očigledno da svet više ne zavisi od Putinove nafte.

Tržište nafte se okreće u korist kupaca, a ne prodavača, usled sve veće ponude i to je više nego dovoljno da se kompenzuje mogući pad proizvodnje ruske sirove nafte. U decembru je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao ruskim medijima da je vlada spremna da smanji proizvodnju sirove nafte do 700.000 barela u 2023. Cene nafte sada su niže nego pre rata u Ukrajini, a samo u drugoj polovini 2022. došlo je do porasta ponude za 4 miliona barela dnevno od proizvođača poput Sjedinjenih Država, Venecuele, Kanade i Brazila.

S još većim novim isporukama koje se očekuju ove godine, sva izgubljena ruska sirova nafta biće neprimetno i lako zamenjena u roku od svega nekoliko nedelja. S tim da ovaj put, pak, Putin ne može da natera Saudijsku Arabiju da priskoči u pomoć drastičnim smanjenjem proizvodnih kvota proizvođača iz grupe OPEC+, kao što je učinio prošlog oktobra, a to je tako zato što SAD sada pauziraju s ključnim saudijskim transferima oružja i tehnologije usled pojačane međunarodne kontrole znatnog viška neiskorišćenih kapaciteta grupe OPEC+.

Putinova moć takođe je oslabila, jer ga ograničenje cena od strane G7 osuđuje na poziciju gubitnika, što urušava energetsku poziciju Rusije šta god ruski predsednik učinio. Kina i Indija, bez izričitog sudelovanja u konceptu gornje granice, ipak je iskorišćavaju, kako bi postigle čvrstu nagodbu s Rusijom o popustima do 50 %, pa iako Indija kupuje 33 puta više ruske nafte nego što je bila pre godinu dana, Rusija ne ostvaruje veliku zaradu s obzirom na troškove proizvodnje zbog skupljeg transporta. Istovremeno, ako Putin još više smanji proizvodnju, kao što je pretio da će učiniti, izgubiće globalno važan udeo na tržištu nafte usled sve zasićenijeg tržišta nafte i daljeg pada vlastitih prihoda u trenutku kada je već ionako ‘gladan’ gotovine.

Drugi Putinovi robni aduti potrošeni – hrana, nikl, paladijum, titanijum

Čak su i drugi Putinovi robni aduti potrošeni. Njegova strategija da hranu koristi kao oružje neslavno je propala, kada su se čak i njegovi nominalni saveznici okrenuli protiv njega, a na određenim tržištima metala na kojima je Rusija istorijski dominirala, kao što su tržišta nikla, paladijuma i titanijuma, kupci koji strahuju od ucena u kombinaciji s višim cenama, ubrzali su povrat poslovanja na pređašnja područja i ponovno oživeli uspavana javna i privatna ulaganja u ključne lance snabdevanja mineralima i rudarske projekte.

Ona su uglavnom u Severnoj i Južnoj Americi i Africi, gde se nalaze mnoge neiskorišćene rezerve minerala. Zapravo, na nekoliko ključnih tržišta metala, kao što su kobalt i nikal, ukupna proizvodnja novih rudnika koji će biti otvoreni tokom sledeće dve godine, stvoriće više nego dovoljnu ponudu da trajno zameni ruske metale u globalnim lancima snabdevanja.

Putinove neuspešne ekonomske strategije još su jedan skup pogrešnih procena koje treba dodati na sve duži popis takvih, od njegovog podcenjivanja građana Ukrajine kada je odbrana njihove zemlje u pitanju, do podcenjivanja kolektivnog jedinstva i snage volje Zapada. Ali, Putinov neuspeli ekonomski i energetski rat, svakako, nije prošao bez posledica. Prelivanje krize je uticalo na mnoge živote, transformisalo lance snabdevanja, promenilo trgovinske tokove, a potrošači još uvek osećaju udar viših cena budući da novo kreiranim nižim cenama treba neko vreme da procirkulišu kroz privredu.

Međutim, bitno je da se svemu tome nazire kraj. Nikada više Putin neće biti u položaju da izazove takav haos i poremećaje u globalnoj ekonomiji, jer je trajno oslabio najsnažnije i najvažnije ruske adute – moć njenog energetskog i robnog sektora – do razmera da je stvar nepopravljiva. Rat na bojnom polju još traje, ali bar je na ekonomskom planu pobeda na vidiku, zaključuje se u analizi Foreign Policy.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Da li je zlato pouzdana zaštita u kriznom vremenu od inflacije?

Uticaj inflacije na životni standard građana

Sigurno ste primetili da su cene u prodavnicama, pumpama i restoranima u poslednje vreme dosta porasle. Nažalost, to je rezultat inflacije koja se događa ne samo u našoj zemlji već i u drugim delovima sveta. Prema novim izveštajima, stopa inflacije je porasla na rekordnih 10% u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, dok je u Srbiji stopa inflacije dostigla 15% u novembru 2022. godine. Naravno, ova situacija je veoma teška za sve nas kao potrošače, ali nadamo se da će se uskoro stabilizovati.

Za mnoge ljude, da li živeli u Nemačkoj, SAD-u ili kod nas u Srbiji, to znači stezanje kaiša ili oslanjanje na ušteđevinu. Isto tako će ubrzani razvoj inflacije značajno smanjiti i finansijsku imovinu građana. Uprkos višestrukom povećanju kamatne stope FED-a (Federalnih rezervi) kao i od strane NBS-a, razmak između nominalnih kamatnih stopa i inflacije nastavio se povećavati. Uz kamatnu stopu od trenutnih 5%, štediše u Srbiji gube realno 10% godišnje. Kamata na štednju 5% – Inflacija 15% = sagorevanje imovine -10%.

 

U sledećih deset godina oko 61,5% kapitala navodno sigurnih ulaganja poput štednih knjižica ili stambene štednje će nestati u vazduhu. Ukupna finansijska imovina domaćinstva u Srbiji od 88,2 milijarde RSD (stanje 30.09.2022, prema NBS-u) imala bi u 2032. godini kupovnu moć od samo 34,0 milijarde RSD, dok bi 54,2 milijarde RSD sagorelo negativnim realnim kamatnim stopama.

 

Međutim, ulagači u globalu smatraju zlato sigurnim utočištem, tako da ulaganje u žuti plemeniti metal često služi za osiguranje kupovne moći u turbulentnim vremenima. Ali, trenutno se postavlja pitanje:

 

Da li je zlato pouzdana zaštita u kriznom vremenu od inflacije?

Kada pogledamo kretanje cene zlata u poslednjih nekoliko meseci, vidimo da se situacija promenila. Nakon invazije na Ukrajinu, cena zlata je naglo porasla i skoro dostigla najvišu vrednost ikada, od 2.050 dolara po unci. Međutim, cena je nakon toga počela da opada, iako se rat u Ukrajini nastavlja, a u Kini preti nova mera izolacije, a inflacija i dalje raste. Slične situacije su se dešavale i u prošlosti, kada je cena zlata padala iako je stopa inflacije bila visoka. Ipak, treba imati na umu da je cena zlata vrlo nestabilna i zavisi od mnogih faktora, uključujući stabilnost valuta, ponudu i potražnju. U poslednjih nekoliko godina, cena zlata se pokazala kao dobro ulaganje u kriznim situacijama, kada inflacija raste. Trenutno, cena zlata se vraća na nivo iz prethodne godine, uz pratnju rasta inflacije. Stoga, ulaganje u zlato može biti dobar način za postizanje pozitivnih prinosa, čak i nakon odbitka inflacije, ali je važno ulagati na pravi način i uzeti u obzir sve faktore koji utiču na cenu zlata.

 

Logično je da cena zlata raste i pada, a to zavisi od stabilnosti valuta kao što je us-dolar ili evro tj. od ponude i potražnje i DA istina je da se u posljednjih 50 godina u manjim intervalima dogodilo to da zlato nije raslo uz inflaciju, već je delomično palo. Međutim, problem u takvoj analizi je kratko vremensko upoređenje. Isto tako možemo pratiti kretanje cene zlata u privrednoj krizi 2008. godine, gde je inflacija rasla kao i cena zlata ili takođe u ekonomskoj krizi u 2017/2018. gde je inflacija identično rasla sa cenom zlata. Što više vreme odmiče pojavljuje se slična slika zbivanja iz istorije. Od novembra 2022. do danas 23. marta 2023. cena zlata se vraća pravcu iz prethodne godine uz pratnju inflacije i iznosi 1.977 us-dolara. Zato je od velike važnosti na pravi način ulagati u zlato, kako bi mogli postići pozitivne prinose čak i nakon odbitka inflacije.

 

Papirni novac dolazi i odlazi, dok zlato je preživelo sve privredne i ekonomske krize

U poslednjih 50 godina prosečna godišnja stopa inflacije u SAD-u iznosila je oko 4%. To znači da za istu potrošačku korpu u vrednosti od 10.000 us-dolara iz 1972. potrošači danas moraju odvojiti 71.000 us-dolara, više od sedam puta. Sa druge strane, us-dolar izgubio je oko 86% svoje vrednosti u poslednjih pet decenija. Ulagači u zlato uspeli su više nego nadoknaditi taj gubitak vrednosti u istom razdoblju.

 

Pošto unca zlata 1972. godine koštala je 65 us-dolara, a na današnji dan kao što smo upoznali 1977 us-dolara po unci = +2941% (kroz zaštitu imovine). To konkretno znači da se 1972. godine moglo za 10.000 us-dolara kupiti oko 154 unce zlata, današnje vrednost od 304.458 us-dolara (154×1977$). Dok je u istom vremenskom periodu papirni novac izgubio drastično na kupovnoj moći i to na 1.400$. Takođe početkom 2016. se moglo za isti iznos kupiti ca. 9 unci zlata, današnje vrednosti od 17.793 us-dolara. Što je u ca. 7 godina prinos od 78%. …ili početkom 2002. godine za 10.000 us-dolara ca. 36 unci, današnje vrednosti od 71.172 us-dolara = 611%.

 

Zlato kao sidro u doba inflacije

Zaista, inflacija je bila jedan od glavnih pokretača u poslednjih 50 godina za porast cene zlata. Od 1971 godine cena zlata porasla je u proseku godišnje za 11%, prema statistikama svetskog veća za zlato (World Gold Council/WGC). Nakon nekoliko godina stabilnih cena, trenutno je inflacija izuzetno visoka. Mala verovatnoća je da će to tako ostati. Većina finansijskih analitičara očekuje da će inflacija u srednjeročnom razdoblju biti iznad 3%. Taj vetar u leđa trenutno cenu zlata donekle usporava kroz rast kamatnih stopa. Međutim, pravi vetar u leđa pojaviće se itekako ako realna kamatna stopa prinosa na desetogodišnje američke ili nemačke državne obveznice ostanu pozitivne, a to znači veće od stope inflacije. Takođe se pitamo, da li su upravo visoke kamatne stope razlog za bankrot jedne od najveće us-banke SVB, vredna 213 milijardi us-dolara, rođena pre četiri decenije, a propala u dva dana?! Uglavnom to može biti sigurno jedan scenario koji bi mnoge visoko zadužene države doveo u bankrot.

 

Ne moramo nužno stalno trgovati zlatom da bismo ostvarili pozitivne prinose, ali treba biti svestan da cena zlata može rasti i padati u kratkom roku, a da se dugoročno pokazuje kao stabilna investicija. Kao i kod drugih investicija, važno je pratiti kretanje tržišta i donositi odluke o kupovini i prodaji zlata na osnovu informacija o trenutnim ekonomskim i političkim uslovima.

 

NAŠA PREPORUKA:

Zaštitite svoju imovinu i kupujte isključivo fizičko investiciono zlato u visini do maksimalno 30% vaše imovine, u zavisnosti od vaše finansijske situacije i doba starosti. Ne ulažite u zlato kratkoročno, pošto ste onda u ulozi ulagača za špekulacije. Zlato već vekovima služi ljudima kao „sigurna investicija“ za novac. Uprkos svim ekonomskim i finansijskim krizama, zlato ostaje i dalje sigurna mogućnost zaštite od opadanja vrednosti valuta. Iz tog razloga ulažite u zlato dugoročno kako bi ste profitirali od korekcije tj. pada cene zlata i obezvređenja valuta (papirnog novca).

 

Za više informacija i besplatan savet, obratite nam se u poverenju na tel. br.: +381 (64) 254 3555 ili pište nam na sledeći emajl: [email protected]

 

Autor: Vaš specijalist za investiciono zlato Premium Gold SRB d.o.o.

 

„Rukovodstvo kompanije Premium Gold SRB trguje investicionim zlatom bez prestanka od 2008. godine u više država i sarađuje tj. zastupa direktno rafinerije koje su po LBMA-GoodDelivery kvalitete“.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu